Lactoria cornuta – Gehoornde koffervis

Lactoria cornuta – Gehoornde koffervis is net zoals zijn ‘neefje’ de Gele koffervis, geel van kleur maar dan met witte vlekken i.p.v. zwarte stippen. Ze worden zo’n 46 cm lang!

Beschrijving

Lactoria cornuta – Gehoornde koffervis

Lactoria cornuta is in 1758 officieel beschreven door Linnaeus. De Langhoorn Koffervis (Lactoria cornuta) wordt ook wel Gehoornde koffervis genoemd.

Beschrijving

Hij is net zoals zijn ‘neefje’ de Gele koffervis, geel van kleur maar dan met witte vlekken i.p.v. zwarte stippen. Maar het meest onderscheidende en herkenbare zijn natuurlijk zijn puntige “hoorns” die hij zowel op zijn hoofd heeft als achter op zijn lichaam.

De hoorns zijn prachtige wapens waarmee hij het zijn vijanden knap lastig kan maken om hem op te eten. Maar dit is niet zijn enige wapen. De Langhoorn Koffervis heeft een hele dikke huid die hem ook goed beschermt. De volwassen dieren bezitten een pantser van met elkaar vergroeide, zeshoekige beenplaten, dat fungeert als een sterke beschermende doos. Mond, ogen, kieuwen, vinnen en staart steken door openingen in het pantser naar buiten.

De rugvin en de anaalvin zijn ver naar achteren geplaatst, en staan daardoor vlak boven en onder de staartvin. De gepantserde huid maakt het lichaam van deze vissen nogal star. In tegenstelling tot de meeste andere vissen, zwemmen koffervissen dan ook vooral met hun vinnen.

De Langhoorn Koffervis heet in het Engels dan ook wel een ‘box fish’, verwijzend naar zijn lichaamsvorm. De vis lijkt ook wel een beetje op een doos door zijn hoekige vormen en platte buik. Bijzonder kenmerk is dat ze geen buikvinnen hebben.

Lactoria cornuta - Gehoornde Koffervis
Lactoria cornuta – Gehoornde Koffervis

Gif

Als de Gehoornde Koffervis zich ondanks dit alles, toch nog bedreigd voelt, dan komt zijn laatste wapen aan bod. Hij kan namelijk ook nog een gif afscheiden dat voor andere vissoorten dodelijk is. Het is dan ook niet verbazend dat deze vis moeilijk is te houden in een aquarium, daar zij door het gif dat zij produceren andere vissen in het aquarium, en soms ook zichzelf, kunnen doden. In de aquaria in de dierentuinen zien we ze dan ook bijna altijd of alleen zitten of in een heel groot aquaria met duidelijk kleinere vissen die niet als vijand worden gezien en die zich bovendien goed kunnen verstoppen.

Herkomst

De Lactoria cornuta kan zo’n 46 cm lang worden en leeft bij het koraal in warme tropische zeeën, zoals de Rode Zee, de Stille Oceaan en de Indische Oceaan waar hij tot een diepte van 100 m kan leven maar meestal veel hoger is te vinden in de buurt van rotsen en riffen en vaak vlakbij de kust. Omdat hij voornamelijk in ondiep water leeft, is de kans groot dat je hem bij het snorkelen in deze wateren tegenkomt.

Dieet

Lactoria cornuta – Close up bek
Lactoria cornuta – Close up bek

Koffervissen eten bodemalgen, kleine micro-organismen, sponzen, kreeftjes, schelpdiertjes en kleine visjes. Vaak zit een prooi verstopt onder het zand. Om hier bij te kunnen, blaast de koffervis met water het zand opzij, zodat de prooi tevoorschijn komt. De Langhoorn Koffervis kan beide ogen onafhankelijk van elkaar bewegen, maar wanneer de vis een prooi ziet, fixeert hij zijn beide ogen daarop.

Het Aquarium

In diverse aquaria hebben we Lanhoorn koffervissen gezien met een zwarte rand rondom hun ogen en mond. Helaas hebben we niet kunnen ontdekken of dit een variëteit is of een afwijking. De jongen blijven vaak in groepen bij elkaar terwijl een volwassen koffervis liever alleen is.

Video

Auteur

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Copyright foto’s

Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lactoria cornuta – Gehoornde koffervis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *