Laetacara araguaiae

Buiten de paartijd zijn Laetacara araguaiae tamelijk vredelievend, maar gedurende de paartijd wordt een territorium fel verdedigd.

Beschrijving

Laetacara araguaiae

Laetacara araguaiae is in 2009 beschreven door Ottoni en Costa. Vóór de officiële beschrijving stond deze soort bekend als Laetacara sp. Buckelkopf. De soort was overigens al lang vóór de beschrijving bekend. Ze doken al zo’n 55 jaar voor hun beschrijving op in de aquarium hobby. Ze maken onderdeel uit van het kleine geslacht Laetacara wat zo’n zeven soorten omvat.

De naam Laetacara is op te breken in twee delen; uit het Latijn: laetus betekend gelukkig en Acara is de inlandse (Tupi-Guarani) naam voor Cichlide. De naam Laetacara is een verwijzing naar het masker rondom hun mond. Hierdoor lijken ze wel te glimlachen. De soort is vernoemd naar de Araguaia, het rivierensysteem waar deze vissen leven.

De tijdelijke naam Buckelkopf heeft de soort te danken aan het voorhoofd van de man. Naarmate ze ouder worden, wordt deze groter, ronder en hoger. Het is wel wat overdreven om over een voorhoofdsbult te spreken. Zo groot wordt het nou ook weer niet.

Beschrijving

Met een maximale totale lengte van zo’n zeven à acht centimeter behoort Laetacara araguaiae tot de dwergcichliden. De kleur is afhankelijk van de herkomst van de vissen. In de aquarium handel domineren twee varianten. Die uit Rio Araguaia/Rio Tocantins hebben blauwe en rode tinten. De vissen uit de Rio Tapajós zijn overwegend turkoois-groen.

Buiten het broeden om zijn de vissen licht gekleurd en zijn de vlekken vaag zichtbaar op de flank. Tijdens het broeden en beschermen van de jongen worden de ouders heel donker. De vage vlekken worden bijna zwarte strepen en vlekken en ook de rode accenten worden veel dieper rood.

Herkomst

Zuid Amerika, Rio Verde en Rio Araguaia in centraal Brazilië.

Dieet

Als voedsel moet bij voorkeur levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt af en toe ook wel met tegenzin geaccepteerd.

Het Aquarium

Buiten de paartijd zijn Laetacara araguaiae tamelijk vredelievend, maar gedurende de paartijd wordt een territorium in stand gehouden dat fel wordt verdedigd. Het aquarium moet worden ingericht met planten, kienhout en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan. Ook enige platte stenen die als afzetsubstraat kunnen dienen kunnen als decoratie worden gebruikt. Een donkere bodem en een gedempte verlichting door middel van drijfplanten worden zeer op prijs gesteld.

Kweek van de Laetacara araguaiae

De kweek van de Laetacara araguaiae is bij een goed passend stel tamelijk eenvoudig. Het beste is om een 6-tal jonge dieren aan te schaffen en zodra zich een koppel vormt de overige dieren te verwijderen. Bij de juiste watersamenstelling en kwaliteit zullen de dieren over gaan tot afzetting. Tot 500 eieren worden afgezet op een vlak substraat. Het legsel en later ook de jongen worden door beide ouders intensief verzorgt en bewaakt. Na 2 dagen komen de eieren uit en nog eens 5 dagen later zwemmen de jongen vrij. Ze kunnen worden groot gebracht met azijnaaltjes en Artemia-naupliën.

Zie ook het kweekverslag: De kweek van Laetacara sp. Buckelkopf

Video

Auteurs

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto’s

Unimati
Jan Bukkems – Aquavisie
Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Referenties

Fishbase.se

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Herkomst

Landen

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Laetacara araguaiae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *