Lepidiolamprologus attenuatus

Deze redelijk grote Tanganyika cichlide zet zijn eieren verrassend genoeg af tussen of in lege slakkenhuizen. Als het slakkenhuis groot genoeg is kan het vrouwtje er volledig in verdwijnen. Na het afzetten van de 150 tot 300 eieren worden ze verstopt in de schelpen. Beide ouders verdedigen de eieren en de jongen. In deze fase worden alle andere vissen weggejaagd. Het aquarium dient dan ook voldoende groot te zijn (lees groter dan 1 meter40) om slachtoffers te voorkomen.

Het Aquarium

De Lepidiolamprologus attenuatus is overigens geen echte slakkenhuis bewoner zoals de Lamprologus multifasciatus, buiten de periode dat ze paren, zwemmen ze doorgaans in het open water in de buurt van rotsen. In het aquarium is dus veel zwemruimte nodig met aan de zijkanten rotsen waar de vrouwtjes zich kunnen ontrekken aan de aandacht van het mannetje. Vooral tijdens het broeden kunnen mannetjes onderling wat onverdraagzaam zijn. Buiten deze periode om zijn ze redelijk verdraagzaam. De gevormde paren zijn slechts losjes met elkaar verbonden en er wordt nog wel eens van partner gewisseld.

De Kweek van de Lepidiolamprologus attenuatus

De eieren worden afgezet in een slakkenhuis. De jongen kunnen worden gevoerd met fijn droogvoer en artemia naupliën. In het wild eten de volwassen Lepidiolamprologus attenuatus de jongen van andere Tanganyika cichliden. In het aquarium doen ze het prima op bijvoorbeeld mysis, krill, kleine spiering, witvis, insectenlarven, garnaalachtigen etc etc, als het maar niet te vet is. Net als bij alle andere Tanganyika cichliden geen tubifex of runderhart voeren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Lengte Minimaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lepidiolamprologus attenuatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!