Limia nigrofasciata

De Limia nigrofasciata is schitterend mooi om iedere dag te aanschouwen vooral de uitgegroeide mannetje is een lust voor het oog in uw aquarium. Dit vooral om zijn hoge bultrug en zijn specifieke karakter.

Beschrijving

Wetenschappelijke Beschrijving

Regan,c.t (1913) a revision of the cyprinodont fishes
Of the subfamily Poeciliinae.Proc.Zool.Soc.London,vol 11
pp.977-1018.

Naamgeving

Latijnse naam: Limia nigrofasciata.
Nederlandse naam: Zwartband tandkarper.

Limia is afgeleid van het spaanse woord ‘limus’ dat leem betekent.
Nigrofasciata uit het latijns afgeleid van Nigrofasciatum.
Nigro betekent zwart
Fascia betekent band.
Tandkarper is het soort waar de groep levendbarende onder valt. Dit is de reden waarom het visje in het Nederlands zwartbandtandkarper heet.

Kenmerken

Specifieke groep: Levend barenden
Grootte :mannetje 4 tot 5,5 cm.
Vrouwtjes kunnen tot 7 cm groot worden.
Verspreiding: Miragoane-meer; Haiti
Temperatuur: Het beste te houden op een temperatuur rondom de 26 graden celsius.

Geslachtsonderscheid

De tekening van de mannetjes en vrouwtjes is gelijk. De mannetjes zijn herkenbaar aan het uit de aarsvin ontstane gonopodium. Volledig uitgegroeide mannetjes krijgen een plat en hoog lichaam en een grotere rugvin. Aan deze lichaamsvorm ontlenen ze de Nederlandse naam bultrug Limia. Vrouw zijn meer gedrongen en rond van bouw.

Verzorging

Limia nigrofasciata heeft een aquarium met een minimale lengte 80 cm nodig. Enkele groepen planten dienen aanwezig te zijn,zodat de vrouwtjes zich af en toe aan de aandacht van de dominanten mannetjes kunnen onttrekken. De mannetjes willen de hele dag paren en hebben daar alles voor over. Het mannetje gaat in zijn enthousiasme zo ver dat hij dat met andere vissen probeert te paren. Dit zou voor u een reden kunnen zijn dit visje in een speciaal aquarium te gaan behouden. Voor de rest heeft het visje een licht dominant karakter waardoor kleinere vissoorten naar de achtergrond worden gedrukt.

Het visje is schitterend mooi om iedere dag te aanschouwen vooral de uitgegroeide mannetje is een lust voor het oog in uw aquarium. Dit vooral om zijn hoge bultrug en zijn specifieke karakter (het domineren en zich aan prijzen aan de vrouwen). De vissen zwemmen bij mij in een aquarium van 80 cm bij 40 cm bij 40cm. Op de bodem voorzien van wat rivieren zand waarop de Corydoras sterbai’s zwemmen. Als filter gebruik ik een Eheim binnen filter met genoeg capiciteit voor de vele liters water. Voor extra lucht circulatie zit in mijn aquarium 2 lucht steentjes die de gehele dag borrelen. De steentjes zorgen ervoor dat vooral het water opervlakte volop beweegt en het vet en zuur van het droogvoer geen kans geeft een film laagje te vormen.

Dit is vooral in de zomer een van de oorzaken dat u vissen zuurstof te kort zou kunnen krijgen. Verder zit in mijn aquarium verschillende stenen waar de visjes zich goed kunnen verstoppen. Verder zit er een mooi stuk kienhout in het aquarium waar mijn Anciterussen zich lekker thuis voelen en tot voortplanten kunnen over gaan. In het aquarium heb ik echte planten vermengd met verschillende zeer mooie plastic Planten dit geeft een zeer mooi geheel. Mijn aquarium verlichting bestaat uit twee tl- buizen van 18 watt. Op het water opervlak drijven twee pennen bakjes waar wel de jongen maar niet de ouders in kunnen komen.

In deze bakjes heb ik wat fijnere plantjes gedaan zodat de jongen zich goed kunnen verschuilen. Als mede bewoners enkele guppen afkomstig uit Colombia op de bodem een stuk of zeven Corydoras sterbai en om de algen groei in mijn aquarium tegen te gaan Ancisterus dolichopterus.

Kweek

Limia nigrofasciata is een visje dat zich gemakkelijk voort plant in uw aquarium. De ouders eten hun kroost erg graag op dus zorg voor voldoende schuil gelegenheid in het aquarium. De vrouwtjes werpen iedere 28 dagen tussen de 10 en 60 jongen per keer. Deze jongen zijn in vier maanden geslachtsrijp en de mannen groeien voledig uit
in ruim een jaar.

Voedsel

Een echte alleseter wat vissenvoer betreft. Ze lusten erg graag levend voer zoals rode,zwarte en witten muggen larven, watervlooien en cyclops,artemia en verder veel groen voer.Om het groenvoer aan te vullen, geef ik ze gekookte doperwten en spruiten. De jongen geef ik artemia naupelien, cyclops of fijn gewreven droog voer.

Al bij al een aquarium vis om eens in uw aquarium te gaan houden en u zult zeker versteld staanwat een mooi visje dit is en wat een schitterend gedrag hier bij hoort. Neem eens contakt op met Poecilia Nederland.

Mijn bijzondere dank gaat uit naar Poecilia Nederland(levend barende vereniging).

Extra literatuur

GesLiteratuur:.Michael Kempkes (2000): Levendbarende tandkarpers – Baarn: Tirion Uitgevers BV M.K. Meyer, L. Wischnath & W. Förster (1985): Lebendgebärende Zierfische. Arten der Welt – Melle: Mergus Verlag.Michael Kempkes & Frank Schäfer (1998): Lebengebärende der Weld – Mörfelden-Walldorf: A.C.S. (Aqualog)C. Schäfer ( ) Het grote handboek voor Aquarium vissen K. Werner (1949): Kleurenpracht in het aquarium – Amsterdam: Uitgeverij Nieuwe Wieken.

Video

 

Auteur

Leo van der Meer – leo-aquarium.blogspot.nl 

Copyright foto’s

Leo van der Meer – leo-aquarium.blogspot.nl 

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Limia nigrofasciata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *