Lobelia cardinalis – Kardinaalslobelia

De Lobelia cardinalis is een langzaam groeiende aquariumplant die makkelijk te houden is. Ze hebben wel veel licht nodig. Ook langs de vijver is dit een fraaie plant met kardinaal rode bloemen.

Beschrijving

Lobelia cardinalis – Kardinaalslobelia

De geslachtsnaam Lobelia is een verwijzing naar de Vlaamse botanicus Matthias de L’Obel. De soortnaam cardinalis is een verwijzing naar de kleur van de bloem, deze worden kardinaal rood. De kleur die de kleding van de Rooms Katholieke kardinalen droegen toen de plant rond 1620 naar Europa werd gehaald.

Synoniem: Lobelia fulgens

Herkomst

De Lobelia cardinalis is afkomstig uit de Amerika’s. De plant komt voor vanaf het noorden van Colombia tot aan aan het Zuid Oosten van Canada en alle landen die daar tussen liggen.

Lobelia cardinalis langs de oever van de Ichetucknee River in Florida USA
Lobelia cardinalis langs de oever van de Ichetucknee River in Florida USA

Het Aquarium

In het aquarium wordt de Lobelia cardinalis meestal gebruikt als voorgrond- of middenzone plant. Onder water heeft de plant rechtop staande stengels met afwisselende bladeren aan de stengel. De bladeren zijn langwerpig tot smal omgekeerd eivormig. De kleur van de bladeren zijn wanneer u deze plant koopt groen/paars en veranderen naar lichtgroen. Dit komt doordat de plant bij kwekers als moerasplantje wordt opgekweekt, dat wil zeggen met zijn voeten in vochtige grond en in het licht waardoor de bladeren donkergroen kleuren met paars aan de onderkant. In het aquarium verdwijnt de paarse kleur.

Het is een plant die langzaam groeit. Hoe meer verlichting hij krijgt hoe sterker de plant zich ontwikkeld. In het aquarium staat het bijzonder decoratief, als de stengels in de vorm van een straat schuin oplopend van voor naar achter wordt geplant.

Voorbeeld van een straatje Lobelia cardinalis in een Hollandse plantenbak, zie rechtsonder:

Lobelia cardinalis in een Hollandse plantenbak
Lobelia cardinalis in een Hollandse plantenbak

In het aquarium kan de Lobelia cardinalis een hoogte bereiken van zo’n 10 tot 25 centimeter. Als de plant veel licht krijgt en regelmatig wordt gestekt en verplant groeit hij heel compact. Bij wat minder licht zitten de bladeren wat verder uit elkaar en groeit hij wat hoger om zo toch wat licht te gaan vangen. De plant groeit het best bij een temperatuur van zo’n 20 tot 26 graden en zacht tot medium hard water met een pH van 6 tot 8. Het toevoegen van Co2, plantenvoeding en voedingsbodem helpt om hem goed te laten groeien.

Vermeerderen van de Kardinaalslobelia in het aquarium

Je kunt met veel moeite de plant in het aquarium vermeerderen. Top de plant af en laat het onderste deel staan. Na verloop van tijd zal er een nieuw plantje aan de stengel groeien. Je hebt hier wel veel geduld voor nodig aangezien ze onder water heel langzaam groeien.

De makkelijkste manier van vermeerderen is door de uitlopers te herplanten die aan de stengel groeien.

Kardinaalslobelia langs de Vijver

Ook langs de vijver is de Lobelia cardinalis goed te gebruiken. Plaats hem in vlak langs het water in voedzame grond wat het hele jaar door wat vochtig blijft. Je kunt hem ook net onder water plaatsen tot zo’n 15 centimeter diepte en oplopend tot net boven water. Hij groeit het best in half schaduw tot aan volle zon.

De plant groeit uit van zo’n 60 tot 120 centimeter lengte. De bladeren worden donkergroen aan de bovenkant en paars aan de onderkant en kunnen zo’n 12 centimeter lang worden. De stengels vormen een pol.

De bloeitijd van de Kardinaalslobelia loopt van augustus tot oktober. De bloemen zijn ongeveer 3 centimeter groot en vormen trossen die naar 1 kant wijzen. Na de bloei vormt de plant zaden die naast de ouderplant weer uit kunnen groeien tot nieuwe plantjes.

Ook in de winter is de plant groenblijvend. Ze zijn redelijk bestand tegen vorst. Voor de zekerheid kun je de wortels afdekken als het vriest. Maak de wortels wel weer vrij als het gaat dooien omdat de plant het liefst vrij staat.

Auteur

John de Lange – Aquaplantsonline.nl

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl
Laszlo Teunissen
Patrick Zoutman
Marcela Jankowska

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Landen

, , , , , , , , ,

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lobelia cardinalis – Kardinaalslobelia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *