Lophiosilurus alexandri – Pacman Meerval

Lophiosilurus alexandri (met de toepasselijke naam Pacman Meerval) is een meerval uit het Amazonegebied die het grootste deel van de tijd ingegraven ligt in de bodem om toe te slaan als een kleinere vis langs zwemt. Dit is een meerval soort voor het aquarium van een specifieke liefhebber.

Beschrijving

Lophiosilurus alexandri

Lophiosilurus alexandri is een  meerval die endemisch voorkomt in  São Francisco River basin in Noord-oost-Brazilië. De soort heeft zich specifiek ontwikkeld: het dier graaft zijn lijf zodanig in in het zand zodat alleen de ogen en de bek uitsteken. Niets vermoedende vissen die in een straal van een meter voorbij zwemmen worden opgeslokt. Ze lijken hiermee bijzonder veel op de Aziatische meervallen uit de familie Chaca, ze zijn er echter niet aan verwant (parallelle evolutie). Verder zijn er qua gedrag ook gelijkenissen met de zoutwatervissen Zee-engel (Squatina squatina) en de Zeeduivel (Lophius piscatorius).

De bek, die breder is dan lang, heeft de vis de Engelse naam Pacman meerval opgeleverd, genoemd naar het Arcade spel uit de jaren 80.

In het aquarium is het vis die met name voor de specifieke liefhebber interessant is. Lophiosilurus alexandri ligt namelijk voor het grootste deel van de tijd ingegraven in het zand.

Lophiosilurus alexandri wordt tot 50 cm groot. In het vangstgebied is de vis kostbaar, aangezien deze goed smaakt en niet vaak gevangen wordt.

Aquarium

Eigenlijk is de enige eis die wordt gesteld aan de inrichting een dikke bodem van fijn zand, waar het dier zich bijna volledig kan ingraven. Voor de rest dienen medebewoners minimaal de helft van de lichaamslengte te zijn, omdat ze anders kan lopen te worden opgeslokt.

Voeding

Vis. Ook dood voer en dievriesvoer wordt gegeten.

Kweek

De kweek van Lophiosilurus alexandri is in aquaria gelukt. Voor de reproductie wordt een krater met een diameter van 40-50 cm gemaakt in een ondiep gebied. Hier vindt de paring plaats waarna de vrouw de 3, 1 tot 3, 6 mm grote plakkende eieren in het centrum legt. De eieren worden bewaakt en verzorgd door de man. Na het uitkomen blijven de larven op de bodem van het nest en verplaatsen zich niet. In de eerste levensfase (4, 17, 42 en 60 dagen na uitkomen uit het ei) maken de jonge visjes een metamorfose door waarbij de lichaamsvorm steeds sterk verandert.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Dieet

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Lophiosilurus alexandri – Pacman Meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *