Macropodus opercularis – Paradijsvis

De Paradijsvis of Macropodus opercularis staat bekend als een agressieve vis, wordt hij echter wat kouder gehouden dan valt het agressief zijn wel mee.

Beschrijving

Macropodus opercularis – Paradijsvis

De Macropodus opercularis – Paradijsvis kan een lengte bereiken van zo’n 10 centimeter. Het mannetje heeft meer kleur dan het vrouwtje en heeft ook langere vinnen, vooral de staartvin is erg lang. De kleur is blauw oranje verticaal gestreept en loopt door tot in de vinnen. Vooraan heeft hij 2 verlengde voelsprieten zoals bij andere goerami´s. Het mannetje is groter dan het vrouwtje.Inrichting:

Voor deze vissen heb je een ruim aquarium nodig van 1 meter. De bak inrichten met een donkere bodem, dichte beplanting tot aan het wateroppervlak en drijfplanten, en voldoende schuilplaatsen. Let op: deze vissen zijn springers, dus zorg voor een dekruit. Je kunt een dekruit ook gebruiken om het water en de lucht daarboven op dezelfde temperatuur te houden, dit is noodzakelijk voor labyrintvissen omdat ze anders ziek kunnen worden. Ze halen namelijk ook zuurstof uit de lucht.
Zorg dat er niet te veel stroming is en weinig belichting.

Synoniemen: Labrus opercularis, Chaetodon chinensis, Macropodus chinensis, Macropodus viridiauratus, Macropodus venustus, Macropodus ctenopsoides, Macropodus filamentosus.

Herkomst

Vietnam, Korea, Taiwan, Z-China.

De meest verspreide paradijsvis. Hij komt voor van Midden China tot Midden Vietnam. De noordelijkste populaties zijn winterhard. De meest zuidelijke populaties zijn voltropisch en het meest geschikt voor het gezelschapsaquarium.

De meest zuidelijke populatie is van QuangNam in Vietnam. Dit is de meest intensief gekleurde paradijsvis. Deze stam is bijzonder vreedzaam.
De noordelijkste stam, van Nanjing in China, is ook een vreedzame stam. Iets minder intensief gekleurd maar ook bijzonder fraai.

Water

Temperatuur: 16-26 graden.
PH: 6-8
GH: 5-10

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten. Zeker bij de Macropodus opercularis een koude periode inbouwen om te voorkomen dat ze het jaar rond willen paren.

Voeding

Ze hebben de voorkeur voor levend voer en diepvriesvoer, zoals muggenlarven, watervlooien, cyclops en artemia. Ook droogvoer kan gegeven worden, als je maar voldoende afwisselt.

Karakter

Het karakter van de Paradijsvis kun je vergelijken met dat van de Siamese kempvis, zet zeker geen 2 mannetjes bij elkaar, ze kunnen agressief zijn tegen soortgenoten, minder tegen andere vissen.
De vrouwtjes worden ook flink achterna gezeten, daarom is het beter om meerdere vrouwtjes erbij te zetten en te zorgen dat ze goed kunnen schuilen. Ze zwemmen in de middelste en bovenste waterlagen.

Kweek van de Macropodus opercularis – Paradijsvis

Gebruik een kweekbak en zorg dat de ouders eerst goed doorvoedt zijn met zwarte muggenlarven.
Het mannetje bouwt een schuimnest, als hij met het vrouwtje gaat paren gaan ze onder het nest hangen en draaien in elkaar als ze eitjes gaan afzetten, dat kunnen er wel 400 à 500 zijn. Zowel het mannetje als het vrouwtje spugen de eitjes in het schuimnest. Het mannetje zal de jongen nog goed bewaken, je kunt ze opkweken met cyclops en artemia-naupliën.

Lees ook het artikel: Het houden en kweken van Paradijsvissen

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

John de Lange
Hung Jou Chen
Hristo Hristov
Unimati

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Dieet

Herkomst

Landen

, , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Macropodus opercularis – Paradijsvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *