Mantella aurantiaca – Gouden Mantella

De kleur van de Mantella aurantiaca of Gouden Mantella kan geel, oranje of goud zijn. De ogen zijn zwart. Jonge dieren zijn zwart met groen. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 3 centimeter.

Beschrijving

Mantella aurantiaca – Gouden Mantella

De kleur van de Mantella aurantiaca kan geel, oranje of goud zijn. De ogen zijn zwart. Jonge dieren zijn zwart met groen. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 3 centimeter.

Verspreiding / Leefomgeving

Het leefgebied van de Mantella aurantiaca beperkt zich tot een klein gebied in West-Centraal-Madagaskar. Ze kunnen worden gevonden op zonnige plekken in de hoger gelegen regenwoudbossen in de bergen (rond de 900 meter hoogte). Ze leven volledig op de grond. Ze zijn alleen overdag actief.

Dieet in het Wild

Mantella aurantiaca leeft volledig op insecten. Zijn dieet bestaat doorgaans uit termieten (Isoptera), mieren (Formicidae), fruitvliegen (Drosphila) en zo ongeveer elke andere geleedpotige die in zijn bek past. Gouden mantella’s staan er om bekend dat ze zo’n beetje alles proberen te eten, ook als de smaak afschrikwekkend is.

Roofdieren

De signaal kleuren van de Mantella aurantiaca geven duidelijk aan dat deze gifkikker door roofdieren beter niet gegeten kan worden. het gif in zijn huidklieren beschermen ze tegen de meeste roofdieren. In gevangenschap verliezen ze hun giftigheid door het gewijzigde dieet.

Kweek

De Mantella aurantiaca legt eieren op bladafval tijdens het regenseizoen. De ei massa heeft een hoge luchtvochtigheid, warmte, geen direct zonlicht nodig en mogen niet onder water komen te liggen. Na ongeveer 10 dagen hebben de larven het meeste van hun eidooier opgenomen. Het gelei rond de eieren wordt vloeibaar en vormt een gemeenschappelijk bad voor de partij eieren. Een paar dagen later spoelen de kikkervisjes door regen kleine poelen in om verder te ontwikkelen.

Levensduur

Indien goed verzorgd kan de Gouden Mantella ongeveer 8 jaar oud worden.

Behoud

IUCN Red List: Critically Endangered CITES Appendix II.
Hoewel ze in een aantal kleine gebieden overvloedig voorkomen is hun verspreiding extreem gefragmenteerd en gelimiteerd tot slechts een paar hectare wat is omgeven door land wat is gedegradeerd door landbouw, houtkap, verbranding en zich uitbreidende ontwikkelde gebieden. Tot voor kort was ook de dierenhandel een grote bedreiging voor de wild populatie maar export is succesvol gelimiteerd. Deze soort wordt ook in gevangenschap gehouden en gekweekt door zo’n 35 dierentuinen, aquaria en andere instituten.

Opmerkingen

Leden van het geslacht Mantella hebben zich op een bijna gelijkaardige manier ontwikkeld in uiterlijk en gedrag als de zeer ver verwante gifkikkers uit Zuid Amerika (familie Dendrobatidae).

Video

Auteur

Ron DeCloux

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Referenties

Animal Diversity Web
ARKive www.arkive.org/golden-frog/mantella-aurantiaca
California Academy of Sciences Docent Rainforest Training Manual 2014.
Ron’s flickr
Ron’s WordPress

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Dieet

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Mantella aurantiaca – Gouden Mantella” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *