Maskaheros argenteus

De Maskaheros argenteus is een van de grotere Midden Amerikaanse cichliden, zijn zilver/witte uiterlijk met groenige glans valt zeker op in het aquarium!

Maskaheros argenteus

Deze soort is in 1991 wetenschappelijk beschreven door Allgayer.

De Maskaheros argenteus kan een lengte bereiken van zo’n 35 centimeter, de vrouwtjes blijven iets kleiner. De Maskaheros argenteus heeft een zilverwitte grondkleur met veel zwarte stipjes, typisch is de zwarte voorhoofdsband en de streep daaronder, die lijkt dwars door zijn ogen te lopen. Verder hebben ze een schoudervlek en een vlek op de staartwortel. Het geslachtsonderscheid is moeilijk te zien, de vrouwtjes zijn iets kleiner.

Maskaheros argenteus zijn vrij rustige en vreedzame territoriumvormers, alleen jong volwassen vissen kunnen agressief zijn tegen elkaar, als ze ouder worden verdwijnt dit gedrag weer. Ze zijn prima samen te houden met andere rustige cichliden.

Voorheen stond deze soort voornamelijk bekend als Vieja argentea. Synoniemen: Cichlasoma argentea, Vieja argentea, Cichlasoma argenteum, Paraneetroplus argentea, Paraneetroplus argenteus.

Herkomst

Rio Usumacinta, Rio Tulija, Rio Tonala, Mexico, Guatemala.

Het Aquarium

Voor de Maskaheros argenteus is een aquarium nodig van minimaal 2 meter lang, 60 cm. diep en 50 cm. hoog. De bak inrichten met diverse kiezelstenen en rolkeien, gebruik ook kienhoutwortels zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. De bodem moet bestaan uit zand.

Water

Temperature: 24-30 graden.
PH: 7,5-8
GH: 12-16

Dieet

Als voedsel moet ballastrijk voedsel gegeven worden, zowel levend- als diepvriesvoer, zoals mysis, krill, garnalen en mosselen, ook groenvoer zoals spirulina mag niet ontbreken.

Kweek van de Maskaheros argenteus

De kweek van de Maskaheros argenteus is vrij moeilijk, het beste kun je beginnen met een groepje jonge vissen waaruit zich later koppels vormen. Koppelvorming is niet al te gemakkelijk en het beste is dan ook het houden van een klein groepje van 5 dieren 2 mannen/3 vrouwen.

Ze zetten tot zo´n 1000 eitjes af op een schoongepoetste steen, na 3 dagen komen de eitjes uit, en na een klein weekje zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Lee Nuttall
Brian Traas

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Maskaheros argenteus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *