Megalechis thoracata – Kwi Kwi

Megalechis thoracata of Kwi Kwi, is een zeer vredelievende pantsermeerval, als broedplaats bouwt hij een schuimnest. De oude  naam is Hoplosternum thoracata.

Artikelnummer: Megalechis thoracata Categorieën: , ,

De Megalechis thoracata – Kwi Kwi

De Megalechis thoracata is al in 1840 voor het eerst beschreven door Valenciennes. Voorheen stond deze soort bekend als Hoplosternum thoracatum maar is door de wetenschappers in een ander geslacht toebedeeld en heet nu Megalechis thoracata.

Megalechis is op te delen in twee afgeleide Griekse woorden Megas betekend groot en lekis betekend plaat; een verwijzing naar het extreem groot ontwikkelde coracoïde been, het been waaraan de borstvinnen zijn bevestigd. Thoracata betekend gepantserd.

Synoniemen: Hoplosternum thoracatum, Hoplosternum thoracatum var. niger, Callichthys thoracatus, Hoplosternum thoracatum thoracatum, Callichthys longifilis, Callichthys personatus, Hoplosternum personatus, Megalechis personata, Callichthys exaratus, Hoplosternum thoracatum surinamensis.

Beschrijving

De Megalechis thoracata is een zeer vredelievende soort waarbij de mannen nauwelijks zijn te onderscheiden van de vrouwen. Alleen tijdens het paren vertoont het mannetje een parelmoerige kleur op zijn buik.

Herkomst

De Megalechis thoracata kan worden gevonden in Zuid Amerika in de stroomgebieden van de Amazone, Rio Orinoco en de bovenste delen van de Rio Paraguay stroomgebieden. Daarnaast komen ze voor in de kustrivieren van Guyana en Noord Brazilië.

Kweek

Je zou het aan zijn uiterlijk niet verwachten maar deze pantsermeerval bouwt een schuimnest om zijn eieren (tot wel 800 stuk) in te leggen. Het mannetje bewaakt het nest en alleen in deze periode is hij wat onverdraagzaam. Zoals een echte pantsermeerval ruimt hij niet alleen de troep van de andere vissen op maar neemt hij ook graag voedertabletten en ander voer. De planten laat hij overigens met rust.

De kwikwi’s kunnen behoorlijk agressief worden in het aquarium, zover zelfs dat er dode vissen te betreuren waren en de overige vissen angstig tussen het groen bleven, zelfs de jong corydoras albino’s werden letterlijk in het nauw gedreven door de kwikwi’s, waarbij de kwikwi de corydoras probeerde te pletten door met zijn staart de corydoras te slaan waarbij de corydoras dus knel kwam tussen het glas van het aquarium en de staart van de kwikwi. Dit gedrag laten ze zien als ze gaan paaien. Houdt deze soort dus niet in een te klein aquarium om slachtoffers in de paai periode te voorkomen.

De kwikwi ofwel de Megalechis thoracata meerval in de eerste video speelt met Cattapablad. Hij wil het blad naar de oppervlakte brengen om daar een schuimnest te bouwen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Jorik van Os
Jan Bukkems – Aquavisie

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , , , , , ,

Ecosysteem

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum