Meiacanthus atrodorsalis – Vorkstaart Blennie

Meiacanthus atrodorsalis of Vorkstaart Blennie is een redelijk eenvoudig te houden soort. Ze zijn ook geschikt voor de beginnende zeewater liefhebber.

Meiacanthus atrodorsalis – Vorkstaart Blennie

Meiacanthus atrodorsalis is in 1877 beschreven door Günther. In het Nederlands worden ze ook wel Vorkstaart Blennie genoemd, hoewel je ook namen tegenkomt als Gestreepte Blennie of Striped Poison Fang Blenny. Ze maken onderdeel uit van de familie Blenniidae of Blennies in het Nederlands. Deze familie kent zo’n 58 geslachten en ruim 400 soorten.

De geslachtsnaam Meiacanthus is op te breken in twee oud Griekse woorden. Meion betekent minder of kleiner en Akantha betekent Doorn. Een verwijzing naar de grote gekromde hoektanden in de onderkaak. Dit is kenmerkend voor alle vissen binnen het Meiacanthus geslacht. De tanden bevatten een gif waarmee de vis zich kan verdedigen. Hierdoor leren jagende vissen al snel om deze soort met rust te laten. Het gif is voor mensen verder niet gevaarlijk.

Synoniemen: Petroscirtes atrodorsalis, Meiacanthus atrodorsalis atrodorsalis, Petroscirtes herlihyi.

Beschrijving

De Vorkstaart Blennie kan een totale lengte bereiken van zo’n 11 centimeter. De kop is blauw en halverwege het lichaam loopt het blauw over naar geel richting de staart. Er is een verticale zwarte streep over het oog zichtbaar. De rugvin is geel maar kan ook een zwarte streep bevatten. Dit visje dankt zijn Nederlandse naam aan de sterk gevorkte staart waarvan de punten uitlopen in lange filamenten.

De Meiacanthus atrodorsalis kent een soort die zijn uiterlijk nabootst, de Plagiotremus laudandus. Bij deze soort ontbreekt echter de zwarte streep over het oog.

Biotoop

Meiacanthus atrodorsalis kan in een groot gebied worden gevonden. Ze bewonen de koraalriffen richting de open zee en in lagunes op dieptes van 1 tot 30 meter onder de golf zone. Ze komen voor in het Westelijk deel van de Stille Oceaan, rond Bali en de Filipijnen. Naar het oosten richting Samoa, naar het noorden naar Ryukyu Eilanden en naar het zuiden naar het Groot Barrièrerif en Nieuw-Caledonië.

In het wild leeft deze soort veelal solitair of als koppel. Tijdens het foerageren zien soms kleine groepjes volwassen te zien. Ze komen redelijk vaak voor en je kunt ze in het open vaak langs hellingen zien zwemmen op zoek naar voedsel.

Dieet

Het dieet van de Vorkstaart Blennie bestaat in het wild voornamelijk uit zoöplankton. Daarnaast eten ze kleine ongewervelden.

Het Aquarium

De verzorging van Meiacanthus atrodorsalis is niet al te moeilijk. Hierdoor is het een soort die ook voor beginners geschikt is. Houdt ze bij voorkeur solitair en ook niet samen met andere Blennie soorten. Onderling kunnen ze behoorlijk agressief zijn. Het aquarium moet voldoende schuilplaatsen bieden. Hierin maken ze een klein territorium waarvandaan ze uitzwemmen op zoek naar voedsel.

Voortplanting

De eieren worden afgezet in een hol op het substraat. Ze hebben een kleverige draad waarmee ze worden vastgeplakt. De zeer kleine jongen zwemmen uit en maken onderdeel uit van het plankton. De larven worden gevonden in ondiep kustwater.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Russell Gilbert
Klaus Stiefel
Rickard Zerpe – CC BY 2.0

Bronnen

Fishbase
Australianmuseum
Fishesofaustralia
Reeflifesurvey

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

atrodorsalis

Synoniemen

Meiacanthus atrodorsalis atrodorsalis, Petroscirtes atrodorsalis, Petroscirtes herlihyi

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Reefsafe

Verzorging

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

11

Temperatuur minimaal

25

Temperatuur maximaal

29

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Meiacanthus atrodorsalis – Vorkstaart Blennie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *