Melanotaenia batanta

De Melanotaenia batanta is een regenboogvissoort die slechts voorkomt op een strookje water van 400 meter lang. Aan de ene kant begrenst door brakwater mangrove en aan de andere kant door een waterval.

Beschrijving

Melanotaenia batanta – Batanta Regenboogvis

Allen and Renyaan, 1998

Melanotaenia Batanta heeft een blauwe lichaams kleur met donkerderdere schubranden. De onderste helft van het lichaam is wittig tot zilverachtig met een driehoekig grijs gebied aan de onderkant, boven de buik vinnen. Er zijn smalle oranje strepen zichtbaar tussen elke horizontale rij schubben op de bovenste twee derde van de flank. Een donkere vlek die bestaat uit een concentratie van Melanoforen onmiddellijk achter het oog op het bovenste deel van het kieuwdekstel. De vinnen zijn voornamelijk doorschijnend met uitzondering van de rug-, anaal en staartvinnen, die vaak een blauwachtige tint hebben. Er is weinig verschil tussen mannen en vrouwen, een ongewone eigenschap voor Regenboogvissen. Mannen kunnen een maximale grootte van 10 centimeter bereiken, maar vrouwtjes zijn meestal minder dan 8 centimeter lang.

Verspreiding en Leefomgeving

Voor zover bekend komen ze alleen voor op Batanta Island van de Raja Ampat eilanden, dit ligt direct ten westen van het Vogelkop schiereiland, in West Papua. Batanta eiland is de thuisbasis van drie afzonderlijke soorten Regenboogvissen. Melanotaenia Batanta werd gevangen in de Warmon Creek, aan de noordzijde van het eiland. De regenboogvissen werd alleen gevonden in een zeer klein deel van deze stroom, in wezen een 400 meter lange strook begrensd door brak mangrove water en een 10 meter hoge waterval stroomopwaarts. Vangsten boven de waterval leverde voornamelijk sicydiine grondels op (bekend om hun vermogen om te klimmen) en geen Regenboogvissen. De stroom was helder en  stromende matig snel door primair regenwoud.

Raja Ampat, letterlijk vertaald betekent dit “de vier koningen”, is een groep eilanden die Waigeo, Batanta, Salawati en Misool omvat, en is gelegen ten westen van Sorong, aan de noordwest punt van het belangrijkste eiland van Nieuw-Guinea. De Raja Ampat zijn gelegen onmiddellijk ten westen van het West-Papoea vasteland, tussen 0 ° 20 ‘en 2 ° 15’ Zuider lengte, en 129 ° 35 ‘en 131 ° 20’ oosterlengte. De Archipel en de omliggende zeeën beslaan ongeveer 40.000 km ².

Batanta is een groot, smal eiland en wordt gekenmerkt door vele diepe baaien en onregelmatig gevormde eilandjes langs de noordelijke oever. Het is ongeveer 55 kilometer lang en 30 ~ 35 kilometer breed. Het terrein bestaat voornamelijk uit steile kalksteen heuvels en bergen begroeid met onverstoord regenwoud. Er zijn ten minste zes kleine rivieren op de noordelijke zijde, die allen afwateren in een smalle, maar goed ontwikkelde mangrove zone. Het zuidelijke gedeelte van het eiland is in het algemeen steiler dan het noorden en ontbeert grote stromen. Er is weinig mangrove aan deze kant en het regenwoud strekt zich in wezen uit tot de rand van de zee.

Opmerkingen

Deze soort is Batanta genoemd, als verwijzing naar de type lokaliteit. Er zijn tot nu toe geen levende exemplaren gevangen voor de aquarium hobby. Deze soort moet niet worden verward met een andere regenboogvis soort die in de hobby wordt verspreid als de Batanta Island Regenboogvissen.

 

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish
Vertaling: John de Lange

Copyright foto’s

Gerald Allen

Literatuur
Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1998). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya, Indonesia. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 3(2): 69-80.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia batanta” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *