Melanotaenia caerulea – Blauwe Regenboogvis

De Melanotaenia caerulea is een fraai blauw gekleurde regenboogvis die in de aquarium hobby helaas niet gehouden wordt.

Beschrijving

Melanotaenia caerulea – Blauwe Regenboogvis

Allen, 1996

De Melanotaenia caerulea heeft een heldere iriserende blauwe lichaamskleur aan de zijkanten en achterkant, overgaand in witte of roze naar de buik toel. Er loopt een vage donkerblauwe midlaterale band op de achterste helft van het lichaam, ongeveer een rij schubben breed. Elke horizontale rij schubben op het blauwe gedeelte van het lichaam is gescheiden door  een smalle roze-oranje streep. Er loopt een korte bruine streep, ongeveer ter breedte van de pupil van de achterkant van het oog naar het gebied net boven de borstvin, ze lopen verder als een paar smalle bruine strepen op de bovenste en onderste rand van de midlaterale streep, en zijn verbonden met de donker blauwe midlaterale band zoals hierboven vermeld. De vinnen zijn blauwachtig tot doorzichtig, de voorste rand van de eerste rugvin en buitenste delen van de tweede rug- en anaal vin zijn bij de mannen soms roodachtig of vaal zwart. De buikvinnen zijn voornamelijk grijs tot rood, maar soms een beetje zwartig tot rood. De borstvinnen zijn doorschijnend. Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 8 centimeter, maar vrouwtjes zijn meestal minder dan 6 centimeter lang. Mannen zijn over het algemeen hoger gebouwd en wat meer verlengde rug- en anaalvinnen die enigzins puntig naar achten uitlopen. Vrouwen hebben kleinere afgeronde rug en anaal vinnen.

Verspreiding en Leefomgeving

Deze soort werd in Papoea-Nieuw-Guinea op verschillende locaties gevangen, in het bovenste en middelste gedeelte van het Kikori afwaterings systeem, verspreid over een afstand van ongeveer 125 km. Ze bewonen kleine zijriviertjes die door het regenwoud stromen, behalve op een plaats waar ze werden gevangen in een kleine getijde kreek in open zonlicht.
De waterkwaliteit van de hoofd rivieren Tagari Hegigio en de stroomgebieden van de Kutubu-Digimu-MUBI meren zijn typerend voor andere grote rivieren in Papoea-Nieuw-Guinea die een neutrale tot mild alkalische pH hebben (pH 7,4 tot 8,2) en waarbij calcium-bicarbonaat de overhand heeft. Deze eigenschappen zijn een indicatie dat het water afkomstig is uit een kalkstenen stroomgebied. De lagere calcium concentratie, alkaliteit en hardheid van de Ai’io rivier, die water afvoert  naar het bovenste deel van de Hegigio rivier, weerspiegelt waarschijnlijk de overwegend vulkanische en sedimentaire terrein op deze locatie. De hardheid van het water in alle rivieren, met uitzondering van de Ai’io rivier (31 mg / l CaCO3) is matig (60 tot 119 mg / l CaCO3) tot hard (120 tot 179 mg / l CaCO3). De geleidbaarheid is over het algemeen vergelijkbaar in alle stromen, met een gemiddelde waarden variërend tussen 167 en 267 microsiemens / cm

Opmerkingen

De Melanotaenia caerulea is caerulea genoemd (Latijns: blauw) verwijzend naar het karakteristieke kleurenpatroon. Deze soort is op dit moment niet beschikbaar in de aquarium hobby.

Literatuur

Allen, G. R. (1996). Two new species of rainbowfishes (Melanotaenia: Melanotaeniidae), from the Kikori River system, Papua New Guinea. Revue française d’Aquariologie. 23(1-2): 9-16.

Bron: Rainbowfish Family

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Gerald Allen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia caerulea – Blauwe Regenboogvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *