Melanotaenia corona

Van de Melanotaenia corona is alleen het holotype bewaard gebleven. In het wild zijn ze niet meer gesignaleerd en zijn dus ook niet beschikbaar voor de aquarium hobby.

Beschrijving

Melanotaenia corona

Het lichaam is zijdelings samengedrukt en uitgerekt. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van 12 cm, maar meestal minder dan 10 centimeter. De tweede rugvin en anaal vinnen zijn ongewoon lang vergeleken met andere leden van het geslacht. De langste vinstralen zijn gelegen in het midden van deze vinnen, een kenmerk dat typisch is voor sommige Glossolepis. De kleuren van levende exemplaren zijn onbekend.

Verspreiding en Leefomgeving

Bekend alleen uit het bovenste deel van de Sermowai rivier aan de noord kust van West-Papoea, ongeveer 75 kilometer ten westen van Jayapura. Zij werden verzameld door Dr Knud Gjellerup in 1911. Vier andere soorten Regenboogvissen werden verzameld door Gjellerup uit de Sermowai Rivier: Chilatherina crassispinosa, Chilatherina fasciata, Chilatherina lorentzi en Melanotaenia affinis. Het is echter niet bekend of zij dezelfde habitat met Melanotaenia corona delen.

Opmerkingen

De enige twee bekende exemplaren moeten aan  de aandacht van Weber en De Beaufort zijn ontsnapt. Het holotype is bewaard gebleven in Amsterdam, de enige paratype verhuisde met Gerald Allen naar het Western Australian Museum in Perth. Vandaag wacht de Melanotaenia corona nog steeds op herontdekking. De specifieke naam is afkomstig uit het Latijn, en betekent rand of grens, een verwijzing naar de kenmerkende witte marge op de rug vinnen. Deze soort is momenteel niet beschikbaar in de aquarium hobby.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish
Vertaling John de Lange

Copyright foto’s

Literatuur

Allen, G. R. (1982). Melanotaenia corona, a new species of rainbowfish from northern New Guinea (Pisces, Atheriniformes, Melanotaeniidae). Bulletin Zoölogisch Museum, Universiteit van Amsterdam 8(21): 173-176.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia corona” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *