Melanotaenia fasinensis

De mannetjes van de Melanotaenia fasinensis hebben een blauwe kop en een oranjerood lichaam. Over de zijlijn loopt een zwarte streep.

Melanotaenia fasinensis

De mannetjes van de Melanotaenia fasinensis hebben een blauwe kop en een oranjerood lichaam. Over de zijlijn loopt een zwarte streep. Deze streep is vlak achter de kop en bij de staart het best zichtbaar. In het midden van het lichaam is de streep onduidelijker en onderbroken.

De buik en anaalvinnen zijn bloedrood terwijl de rugvinnen voornamelijk paars zijn met een rode gloed. Daarnaast heeft de rugvin een witte rand. De staartvin is aan de basis paars wat uitloopt naar rood.

Vrouwtjes hebben dezelfde tekening als de mannetjes. Ze zijn alleen wel minder levendig van kleur. Ook zijn de mannetjes iets hoger gebouwd dan de vrouwtjes.

Herkomst en Habitat

Deze soort word gevonden in de Fasin kreek wat een kleine aftakking is van de rivier de Kladuk. Het ligt 25 kilometer van het meer Ayamaru. Ondanks dat de Fasin kreek een aftakking is van de Kladuk, zijn de twee echter alleen ondergronds met elkaar verbonden. De kreek is 4 tot 5 meter breed en tot 1 meter diep. Er staat in de kreek geen extreem snelle stroming.

De vissen zwemmen hier boven een substraat van graven en kalksteen. Daarnaast is er in het water veel gevallen takken van bomen te vinden. In mei 2007 waren de waterwaarden hier: 25.3°C, pH van 7.7 en een geleidbaarheid van 281 µS.

Opmerkingen

Melanotaenia fasinensis was het eerst verzamelt tijdens een ichtyologische onderzoek in het vogelkop schiereiland in Mei 2007.

De soort is momenteel niet verkrijgbaar in de aquarium hobby.

Literatuur

Kadarusman, Sudarto, Paradis, E. & Pouyaud, L. (2010) Description of Melanotaenia fasinensis, a new species of rainbowfish (Melanotaeniidae) from West Papua, Indonesia with comments on the rediscovery of M. ajamaruensis and the endangered status of M. parva. Cybium 34(2): 207-215.

Auteur

Adrian R. Tappin

Copyright foto’s

Laurent Pouyaud

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia fasinensis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *