Melanotaenia flavipinnis

Melanotaenia flavipinnis is bekend van het zuidoostelijke deel van het eiland Misool. Hier kan het worden gevonden in de Gam rivier en in de Ifaupan kreek.

Melanotaenia flavipinnis

Melanotaenia flavipinnis is in 2014 officieel beschreven door Allen, Hadiaty en Unmack.

De mannetjes hebben een bruine streep bovenop hun, verder helemaal gele, kop. Het lichaam is aan de bovenkant groen en loopt naar beneden langzaam over in geel. De buik van deze soort is wit tot zilver. Over de zijlijn loopt een donkerblauwe streep. Vooraan het lichaam is aan de onderkant vaag een blauwe vlek te zien. Deze word steeds kleiner naarmate die naar achter loopt.
De rug, anaal en buikvinnen zijn geel terwijl de staartvin doorschijnend grijs tot bruin is. De borstvinnen zijn geheel doorzichtig. De vrouwtjes zijn hetzelfde gekleurd als de mannetjes op de zijlijn na. Bij mannetjes is die donkerblauw terwijl die bij vrouwtjes veel lichter van kleur is.

Volwassen mannetjes zijn iets hoger gebouwd en hebben iets langere vinnen dan vrouwtjes. Deze verschillen zijn echter zeer klein. Bij de mannetjes zitten de langste vinstralen in het midden van de vin, bij vrouwtjes zitten die echter meer naar voren.

Verspreiding en habitat

Melanotaenia flavipinnis is bekend van het zuidoostelijke deel van het eiland Misool. Hier kan het worden gevonden in de Gam rivier en in de Ifaupan kreek welke 4 kilometer van elkaar liggen. De vindplaats bestaat uit een smalle (1-2meter wijd) en relatief ondiepe (tot 0,5 meter diep) stroom. De stroom stroomt relatief rustig door bosrijk gebied. De soorten zijn voornamelijk gevangen boven een substraat van gravel en zand.

Opmerkingen

Gerard Allen (1982), had de Melanotaenia misoolensis uit 23 exemplaren tijdens een Nederlandse expeditie beschreven. Nieuwe expedities in 1999 en 2002 hadden het doel om meer informatie te verzamelen over deze soort. Tijdens de expeditie in 1999, werden alleen in de Gam rivier meer regenboogvissen gevonden. Deze werden in eerste instantie ook aangemerkt als Melanotaenia misoolensis, ook na genetisch onderzoek. Heiko Bleher ontdekte in 2001 deze soort in de Ifaupan kreek.

Nadat in 2013 meer exemplaren waren gevangen in de Ifaupan kreek werd de soort opnieuw onderzocht. Het verschil tussen de Melanotaenia flavipinnis en de Melanotaenia misoolensis is voornamelijk te zien door het kleurpatroon en de positie van de vinnen.

Literatuur

Allen G.R., R.K. Hadiaty and P.J. Unmack (2014) Melanotaenia flavipinnis, a new species of Rainbowfish (Melanotaeniidae) from Misool Island, West Papua Province, Indonesia. aqua, International Journal of Ichthyology, 20 (1): 35-52.

Auteur

Adrian R. Tappin

Copyright foto’s

Gary Lange

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia flavipinnis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *