Melanotaenia fredericki

De Melanotaenia fredericki of Sorong Regenboogvis wordt slechts in een paar kreken in West Papua gevonden. In de aquarium wereld worden een paar populaties gekweekt.

Melanotaenia fredericki – Sorong Regenboogvis

(Fowler, 1939)

De basis lichaamskleur van de Melanotaenia fredericki is paars met blauwe reflecterende schubben boven de midlaterale band. Ze hebben een brede gele arcering direct onder de midlaterale streep op het midden van het lichaam (het meest prominent bij jonge dieren). Volwassen vissen tonen de gele verkleuring soms alleen aan de rand van de schubben. De vinnen zijn voornamelijk doorschijnend, maar de rug-, anaal en staartvinnen hebben een zweem van geel of rood. Mannen kunnen een maximale lengte bereiken van 12 cm, maar vrouwtjes blijven meestal kleiner dan 10 cm. Mannen zijn feller gekleurd, groter, en hoger gebouwd  dan vrouwen.

Verspreiding en Leefomgeving

Melanotaenia fredericki is momenteel alleen te vinden in een paar kleine kreken in de omgeving van Sorong op het westelijke uiteinde van het Vogelkop schiereiland, West Papua. Ze zijn ook gevonden in de afwatering van de Sampson in het noorden van Sorong. Ze zijn gevangen uit langzaam stromende heldere beken in regenwoud met een gesloten bladerdak – pH 6.5 ~ 7.5; Temperatuur 24 ~ 28 ° C. Meestal zijn ze te vinden rond onderwater vegetatie, gezonken boomstammen of takken.

Opmerkingen

Een aantal levende exemplaren zijn in 1992 door Heiko Bleher gevangen en verspreid in de Internationale Aquarium Hobby.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Neil Armstrong

Literatuur

Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Fowler, H. W. (1939) Zoological results of the Denison-Crockett South Pacific Expedition for the Academy of Natural Sciences of Philadelphia, 1937-1938. Part III.–The fishes.

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia fredericki” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *