Melanotaenia herbertaxelrodi

De Melanotaenia herbertaxelrodi is een van de zeer kleurrijke regenboogvissen. Rond de paaitijd veranderd hij aanzienlijk van kleur.

Allen, 1981
Lake Tebera Regenboogvis

Soort Beschrijving

Melanotaenia herbertaxelrodi behoort tot een groep van regenboogvis soorten, die het Hoogland afwateringssysteem van de rivieren de Kikori en Purari bewoont. Deze groep bevat twee andere soorten, Melanotaenia monticola en Melanotaenia lacustris. Gerald Allen is van mening dat de drie soorten waarschijnlijk nazaten zijn van dezelfde voorouderlijke groep Melanotaenia goldiei, die veelvuldig voorkomt in de laagland en voorgebergte gebieden van Zuid-Nieuw-Guinea. Melanotaenia herbertaxelrodi is het meest verwant aan de Melanotaenia monticola uit het bovenste deel van het Purari systeem bij Mendi, ongeveer 200 km stroomopwaarts van het Tebera Meer bekken. Mannen zijn vooral helder geel (soms groenachtig) met een blauw-zwart, mid-laterale lijn. De rug-, anaal en staartvinnen zijn rood of geel. Tijdens de paaitijd heeft het mannetje een intens blauwe of witte streep vanaf de eerste rugvin die zich uitstrekt over de nek tot aan de punt van de snuit, terwijl de hele kop bijna zwart kan worden. De rest van het lichaam is helder geel met roodachtige vinnen.

Melanotaenia herbertaxelrodi een maximale lengte bereiken van 12 centimeter, maar blijven meestal kleiner dan 10 centimeter. Mannetjes zijn meestal hoger dan vrouwen en ontwikkelen een hoog voorhoofd en een gehoekt borst profiel naarmate ze groter groeien. Het lichaam begint bij de mannen hoger te worden zodra een lengte van 45 ~ 50 mm SL is bereikt of ongeveer bij het begin van de seksuele rijpheid. Daarnaast is het middelste gedeelte van de eerste rugvin veel langer bij mannen en de achterste lijnen van de tweede rugvin is puntiger dan bij vrouwen, hoewel dit verschil niet zo duidelijk is als in veel andere leden van het Melanotaenia geslacht.

 

Verspreiding en Leefomgeving

Melanotaenia herbertaxelrodi werd verzameld door Gerald Allen en Brian Parkinson in september 1980 uit een kleine helder water stroom ongeveer 4 km ten oosten van Lake Tebera. Lake Tebera, ongeveer 410 kilometer ten noordwesten van Port Moresby, is gelegen in de ruige centrale hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea en is onderdeel van het Purari rivieren Systeem. Lake Tebera is samengesteld uit een groot aantal onderling verbonden vijvers, moerassen en bronnen die een bekken bezetten van ongeveer 10 kilometer lang en 2 kilometer breed. Melanotaenia herbertaxelrodi zijn meestal te vinden rond de oevers in hoge grassen of onderwater gelegen vegetatie

Het zoeken naar Melanotaenia herbertaxelrodi werd gestart nadat Patricia Kailola, destijds conservator van de Kanudi Fisheries Research Lab in Port Moresby, een foto stuurde naar Gerald Allen van een ongewone regenboogvis, gemaakt door Grant West op Lake Tebera. Hoewel de exemplaren op de foto dood waren en van kleur waren verschoten, herkende Gerald Allen duidelijk dat het een nieuwe soort was. Na het verzamelen van exemplaren voor een goede identificatie, noemde hij ze later Melanotaenia herbertaxelrodi ter ere van Herbert R. Axelrod, die de verzamel expeditie had gefinancierd.

Opmerkingen

De eerste levende exemplaren die in de aquarium hobby terecht kwamen werden door Gerald Allen in 1980 gevangen en werden mee terug gebracht naar Australie, waar ze later werden nagekweekt en verspreid in de hobby.

Literatuur

Allen, G. R. (1981) Central highland rainbows from Papua New Guinea, with descriptions of two new species (Melanotaeniidae). Tropical Fish Hobbyist 29 (5): 20-33, 68-81.

Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Kailola, P.J. (1987) The fishes of Papua New Guinea. A revised and annotated checklist. Vol. 1. Myxinidae to Synbranchidae. Research Bulletin No. 41. Department of Fisheries and Marine Resources, Port Moresby, Papua New Guinea.

Bron: Home of the Rainbowfish
Vertaling: J. de Lange

 


Maximale Lengte Man10 Centimeter
Maximale Lengte Vrouw        9 Centimeter
FamilieMelanotaeniidae
HerkomstNieuw Guinea
DieetOmnivoor
Broed GedragZet af tussen fijnbladige planten
TemperamentVredelievend
Onderling Temperament Vredelievend
Temperatuur24 – 28
pH7.5 – 8.0
GH12 – 16

Herkomst:
Lake Tebera, Nieuw Guinea.

Uiterlijk:
Lengte 9 cm. Deze soort is nauw verwant met de Melanotaenia monticola and Melanotaenia lacustris. De mannetjes hebben een fel gele kleur met een blauw-zwarte dwarsband vanaf de kop tot de staart, de vinnen kunnen rood of geel zijn. Deze regenboogvis dankt zijn naam aan Herbert R. Axelrod.

Inrichting:
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, kienhout en stenen, zorg voor voldoende open zwemruimte. Regelmatige waterverversing wordt op prijs gesteld.

Water:
Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 7,5-8
GH: 12-16

Voeding:
Als voedsel kan levend voer of diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, watervlooien of krill, ook groenvoer zoals sla, spinazie en andijvie, als aanvulling ook droogvoer.

Karakter:
Het is een vreedzame scholenvis die het beste in een speciaalaquarium kan worden gehouden, maar ook prima geschikt is voor in een gezelschapsbak, andere bewoners worden met rust gelaten. Ze zwemmen in de middelste waterlagen.

Kweek:
De kweek is vrij eenvoudig, er worden zo´n 100 tot 150 eitjes afgezet op fijnbladige planten zoals javamos. Na 7 à 10 dagen komen de eitjes uit, de jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën of fijn stofvoer.

Auteur: Coby

Auteur

Coby
Adrian R. Tappin

Copyright foto’s

Jan Bukkems
Aquavisie.retry.org
Neil Armstrong

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]