Melanotaenia iris

De Melanotaenia iris is niet verkrijgbaar in de aquarium hobby. De naam is afgeleid van Iris, de griekse godin van de Regenboog.

Melanotaenia iris

Melanotaenia iris is zeer nauw verwant aan Melanotaenia goldiei, een wijd verspreide soort in het zuiden van Nieuw-Guinea, maar verschilt in kleur en patroon met meer zachte stralen in de tweede rugvin (17 tot 20 versus 12 tot 17, meestal 14 tot 16) en meer schubben  die het suboperculum-preoperculum bedekken (ongeveer 30 tot 40 versus 15 tot 25). De aard van de midlaterale streep verschilt ook tussen de twee soorten. Het is loot door en is van gelijke breedte langs het midden van de zijde bij de Melanotaenia iris, maar bij de Melanotaenia goldiei over het algemeen afwezig of zeer zwak aanwezig over een ruimte van ongeveer 8-10 schubben, de streep herbegint dan onder de aanzet van de zachte rugvin, en wordt op zijn breedst op de staartwortel

Volwassen mannetjes zijn blauwachtig op het bovenste deel van achterzijde en wit op het onderste gedeelte met een levendig donker blauwe streep (ongeveer 2 schubben breed) op het midden van de zijkanten. Er loopt ook een aantal smalle, rood-oranje strepen tussen elke schubrij boven en onder de midlaterale blauwe streep en een in het midden van deze streep die bijzonder opvalt. De vinnen zijn dof blauw-grijs met witte buitenste randjes; de buikvinnen zijn wit; de borstvinnen doorschijnend. De kleuren van levende vrouwen zijn onbekend.

Verspreiding en Leefomgeving

Ze bewonen de zijriviertjes van het bovenste gedeelte van het Strickland Rivieren systeem in Zuid-West Papua New Guinea. De Strickland Rivier is een grote zijrivier van de Fly River.

Opmerkingen

Alleen bekend van vijf exemplaren die door D. Gwyther verzameld zijn in 1984 uit de Logatyu rivier, een berg-zijrivier van de Strickland rivier in de buurt van Wankipe, Papoea-Nieuw-Guinea. Op het moment komen ze niet voor in de aquarium hobby. De soort is naar Iris vernoemd(Latijn: godin van de regenboog) en verwijst naar de gemeenschappelijke benaming voor de familie waartoe ze behoren.

Literatuur

Allen, G. R. (1987) Melanotaenia iris, a new freshwater rainbowfish (Melanotaeniidae) from Papua New Guinea with notes on the fish fauna in head waters. Japanese Journal of Ichthyology 34 (1): 15-20.

Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Graham Weston

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia iris” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *