Melanotaenia kamaka

De Melanotaenia kamaka is een zilverkleurige regenboogvis die afkomstig is uit het zuid westen van Papua Nieuw Guinea.

Beschrijving

Allen and Renyaan, 1996
Kamaka Regenboogvis

Soort Beschrijving

Melanotaenia kamaka hebben een zilver-blauwe kleuri op de bovenrug, die verloopt naar zilver wit op de onderste helft; de bovenste helft van het lichaam van de mannen is vaak bedekt met zilveren vlekken, de schubben op het lichaam zijn afgezet met smalle donkere lijnen, die intenser zijn op de twee midlaterale rijen schubben; mannetjes kunnen op deze twee schub rijen Melanoforen (pigmentcellen) activeren, die een blauw tot zwartachtige midlaterale streep vormt op het achterste gedeelte van het lichaam, met inbegrip van staartwortel; blauw tot zwartachtige vlekken zijn meestal wel aanwezig, vooral bij oudere mannen, tussen de bovenste achterste hoek van het oog en de regio onder de borstvin; de eerste rug- , buik, en anaal vinnen zijn witachtig, de tweede rug-en staartvinnen zijn doorzichtig met een blauwachtige gloed; borstvinnen doorschijnend; vrouwelijke vin kleuring over het algemeen meer diffuus en meer doorschijnend in vergelijking met mannen.

Naast de bovengenoemde kleurverschillen, vertonen vrouwtjes vaak een diffuus midlaterale streep, ongeveer anderhalve rij schubben breed en loopt vanaf het oog tot aan de basis van de staartvin. De verschillen in vorm van de vinnen tussen de geslachten is niet zo duidelijk als bij de meeste andere leden van het geslacht, maar zoals bij de meeste Melanotaenia is er een uitgesproken verschil in het lichaams hoogte. De mannen worden hoger in lichaams bouw naarmate de leeftijd vorderd. Zij kunnen een lengte bereiken van 8 centimeter, maar zijn meestal kleiner dan 6 centimeter.

Verspreiding en Leefomgeving

Deze soort komt blijkbaar alleen voor in Lake Kamakawaiar, de grootste van de drie grote meren, en verscheidene kleinere net landinwaarts van Triton Bay, West-Papoea. De Triton meren zijn gelegen aan de zuidelijke kust van West-Papoea, onmiddellijk ten oosten van het Bomberai schiereiland en ongeveer 50 km ten oosten van de zeehaven van Kaimana. De meren zijn omgeven door hoge kalkstenen heuvels en liggen net landinwaarts van Triton Bay. Er zijn drie grote meren: Kamakawaiar, Lakamora en Aiwaso. Kamakawaiar (meestal aangeduid als Kamaka) ligt minder dan 5 km van de kust en is gescheiden van het tweede meer, Lakamora, door een afstand van ongeveer 7 kilometer. Het derde meer, Aiwaso, ligt slechts een paar honderd meter van Lakamora. De meren lijken geen afvoerende stromen te hebben hebben, de afvoer ligt vermoedelijk ondergronds. De volgende metingen zijn opgenomen in juli 1995: water temperatuur 28,9 ° C, pH 8.0; en geleidbaarheid 220 microsiemens / cm.

Opmerkingen

Heiko Bleher ving deze soort in junie 1995 samen met  Paola Pierucci enPatrick de Rham. De soort werd kamaka, de naam die de bewoners van Triton Bay gebruiken voor Lake Kamakawaiar, de type locatie.

Literatuur

Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1996). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from the Triton Lakes, Irian Jaya, New Guinea. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 2 (2): 13-24.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Günther Schmida