Melanotaenia lakamora

Melanotaenia lakamora is een zeer aantrekkelijke regenboogvis. Ze worden ook niet erg groot waardoor ze erg geschikt zijn voor het aquarium.

Allen and Renyaan, 1996
Lakamora Regenboogvis

Soort Beschrijving

Melanotaenia lakamora is een zeer aantrekkelijke regenboogvis. De lichaams kleur van volwassen mannen is over het algemeen paarsachtig van kleur, behalve wat zilverachtig wit op de borst en de onderste helft van de kop. Vier laterale rijen schubben op het midden van het lichaam zijn afgezet met fel oranje strepen. Ze tonen een brede, zwartachtige tot donker blauwe, mid-laterale streep, die het donkerst is van het oog naar de borstvin regio en op de staartwortel, vooraan één rij schubrij breed en achteraan bezet de streep twee rijen schubben. De schubben op het lichaam hebben donkere smalle randjes, het duidelijkst op de onderste helft, met name boven de anaalvin waar verschillende zigzag lijnen zichtbaar kunnen zijn.

De rug-en anaalvin zijn helder rood. De buikvinnen zijn licht oranje tot doorschijnend, terwijl de staart en borstvinnen voornamelijk doorschijnend zijn. Vrouwelijke exemplaren uit Lake Lakamora zijn brons kleurig op de bovenste helft en witachtig hieronder met een zwartachtig mid-laterale streep ongeveer 1 ~ 2 schubrijen breed. Ze hebben smalle oranje strepen langs de bovenste en onderste rand van de mid-laterale streep. Vinnen zijn helder tot doorzichtig, met uitzondering van de tweede dorsale en anaal vinnen, die een licht-oranje kleur hebben. Ze groeien tot een grootte van ongeveer 6 centimeter, de mannetjes zijn gemakkelijk te onderscheiden van de vrouwtjes door hun heldere kleuren en langere en meer langwerpige rugvin stralen. Tijdens het paaien worden mannetjes intens rood met een fel witte voorhoofd streep. Een mannelijke exemplaar door Gerry Allen uit Lake Aiwaso gevangen, was lichtpaars op de bovenste helft en zilverwit hieronder met gouden schub randjes.

Verspreiding en Leefomgeving

Melanotaenia lakamora zijn verzameld uit Lake Lakamora en Lake Aiwaso in de afgelegen zuidelijke regio van West-Papoea, onmiddellijk ten oosten van het Bomberai schiereiland en ongeveer 50 km ten oosten van de zeehaven van Kaimana. De meren zijn omgeven door steile beboste heuvels en gelegen net in het binnenland van Triton Bay. Er zijn drie grote meren: Kamakawaiar, Lakamora en Aiwaso, gezamenlijk bekend als de Triton Meren. Lake Aiwaso is ruwweg cirkelvormig met een diameter van ongeveer 2,5 km en ligt een paar honderd meter van het meer van Lakamora en gescheiden door een 100 meter hoge klif. Lake Lakamora is ongeveer 6 ~ 7 km lang en 1 ~ 3 km breed.

Opmerkingen

Deze soort is lakamora genoemd, met verwijzing naar Lake Lakamora, de type plaats. Levende exemplaren werden voor de aquarium hobby verzameld uit Lake Lakamora door Heiko Bleher in 1995.

Literatuur

Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1996). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from the Triton Lakes, Irian Jaya, New Guinea. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 2 (2): 13-24.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Günther Schmida
Gerald Allen

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]