Melanotaenia laticlavia

De Melanotaenia laticlavia heeft een olijf-groene tot geel-bronzige kleur. Over de zijlijn loopt een donkerblauwe streep die meestal onderbroken is in het voorste gedeelte van de streep.

Melanotaenia laticlavia

De Melanotaenia laticlavia heeft een olijf-groene tot geel-bronzige kleur. Over de zijlijn loopt een donkerblauwe streep die meestal onderbroken is in het voorste gedeelte van de streep. Verder naar de staart toe word de streep steeds breder. Bij de borst zit bij de mannetjes een oranje vlek, bij de vrouwtjes is deze vlek wit. Daarnaast zit onder die vlek een blauwgrijze vlek die zowel bij de mannen als de vrouwen dezelfde kleur heeft. Deze vlek word naar achteren toe steeds smaller en loopt bijna uit in een punt.

De rug en anaal vinnen zijn oranje bij volwassen mannetjes en geel tot blauw bij vrouwtjes.  De tweede rug en anaalvinnen zijn bruin tot zwart met een fluoriderende blauwe rand. De vorstvinnen zijn doorzichtig en de buikvinnen zijn oranje bij de mannetjes en wit bij de vrouwtjes. Ook de staartvin is doorzichtig.

Ze zijn voor het eerst beschreven door Allen, Unmack en Hadiaty in 2014.

Herkomst en habitat

De Melanotaenia laticlavia is tot nu toe alleen nog bekend van de Aifuf kreek in het Vogelskopschiereiland in West-Papua. De vindplaats bestaat uit een smal (1-2m breed) en vrij ondiep (0.5-1m diep) stroompje. Het stroompje stroomt voornamelijk door bosrijk gebied. De stoom licht in de bovenste regionen van de Kamundan rivierstelsel. Dit is een van de grootste rivieren die uitmonden in de Berau baai.

Opmerkingen

De Melanotaenia laticlavia is vernoemt naar de opvallend brede streep die te vinden is op de zijlijn. Laticlavia is latijn voor “een brede streep hebben”

Video

 

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

Rick

Copyright foto’s

Mikael Håkansson

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia laticlavia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *