Beschrijving

 

Allen, 1982
Misool Regenboogvis

Soort Beschrijving

Melanotaenia misoolensis is nauw verwant aan Melanotaenia catherinae, maar verschilt wat betreft kleurpatroon en door het hebben van een groter aantal zachte anaalvinstralen. Melanotaenia misoolensis heeft meestal 22 tot 25 stralen, vergeleken met 19 tot 21 stralen bij de Melanotaenia catherinae. Volwassen mannetjes zijn blauw met een bronzen of gouden glans en zilverachtig wit op de onderste helft. De bovenste deel van de achterkant en de flanken vertonen vaak een bronzen of gouden glans en er loopt een serie  smalle oranje lijnen over de flanken tussen elke horizontale rij schubben. Er loopt ook een vage midlaterale streep die loopt van de bovenste hoek van het kieuwdeksel naar het midden van de aanzet van de staartvin, vaak bestaande uit vlekken. De vinnen zijn doorschijnend tot lichtgeel. Mannetjes groeien tot een lengte van ongeveer 6 centimeter en zijn meestal hoger dan vrouwen.

Verspreiding en Leefomgeving

Melanotaenia misoolensis is momenteel alleen bekend van Misool Island hetgeen direct ten westen van het vasteland van West-Papoea ligt. Ze werden verzameld in helder matig snelstromend water lopend primair regenwoud. Misool Island is een van de vier grote eilanden van de Raja Ampat. De oppervlakte is 2034 km ². De andere belangrijke eilanden in de archipel zijn Salawati, Batanta en Waigeo.

Opmerkingen

In oktober 1948 verzamelde een Nederlander met de naam Maurits Anne Lieftinck een aantal Regenboogvissen uit een zijrivier van de rivier de Wai Tama in de buurt van Fakal Village op Misool Island. De collectie bleef echter onbestudeerd in het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam in Nederland tot ze officieel beschreven werden door Gerald R. Allen in 1982. De soort is Melanotaenia misoolensis genoemd als verwijzing naar de type plaats. Levende exemplaren werden verzameld voor de aquarium hobby door Heiko Bleher in 2001.

 

Literatuur

Allen, G.R. (1982). A new species of freshwater rainbowfish (Melanotaeniidae) from Misool Island, Indonesia. Records of the Western Australian Museum. 10(2): 105-109.

Allen, G.R. (1991) Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Gerald Allen
Christophe Mailliet

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]