Melanotaenia praecox – Diamantregenboogvis

De Melanotaenia praecox of diamantregenboog is een van de kleiner blijvende regenboogvissen. Door zijn actieve zwemlust is echter wel een aquarium van minimaal 1 meter nodig.

Beschrijving

Melanotaenia praecox – Diamantregenboogvis

Melanotaenia praecox of Diamantregenboogvis is helder neonblauw met rode rug-, aars- en staartvinnen. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van acht centimeter, maar gewoonlijk minder dan zes centimeter standaardlengte. Heiko Bleher meldde in Aqua Geõgraphia: “… mannetjes hebben roodgerande vinnen terwijl de vinnen van vrouwtjes zuiver geel zijn.” Mijn originele vrouwtjes hadden echter rode vinnen en volgende generaties brachten vrouwtjes met rode vinnen voort, alhoewel ze er soms zwak oranje kunnen uitzien. Er zijn echter aquariumstammen die vrouwtjes met gele vinnen hebben. Een andere kleurvariëteit werd in 1998 gevonden en heeft een rode streep tussen elke rij schubben.

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia praecox werd voor de eerste keer gevangen door de Nederlandse naturalist W.C. van Heurn in 1910 in een zijrivier van de Mamberamo River in West-Papoea. Ze zijn gevangen in de stroomgebieden van de Mamberamo en Wapoga River. Hun voorkomen was alleen bekend van twee kleine localiteiten in de buurt van de landingsstrips bij Dabra en Iritoi aan de rand van de Mamberamo Plains. In 1998 werden ze ook gevonden in kleine kreken en moerasssige poelen bij Siewa, in het stroomgebied van de Tirawiwa River, een afgelegen gebied van Noordwest-Papoea ongeveer tweehonderd kilometer westelijk van het Mamberamo River afwateringsgebied. Deze exemplaren verschillen van de vertegenwoordigers van Mamberamo doordat ze een rode streep hebben tussen elke rij schubben en doordat mannetjes niet zo’n hoog lichaam krijgen.

Karakter

Melanotaenia praecox is een scholenvis die minimaal met 6 stuks in het aquarium behoort te zitten. Soms kunnen ze schuw zijn, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van het aquarium. Ze kunnen met alle andere tropische vissen samengehouden worden.

Voeding

Het zijn echte alleseters, zowel vlokvoer, levend- of diepvriesvoer, zorg wel voor voldoende afwisseling.

Het Aquarium

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter, dan komt hun gedrag goed tot zijn recht. Zorg dat de bak goed beplant is zodat ze goede schuilplekken hebben.

Kweek van de Melanotaenia praecox – Diamantregenboogvis

De kweek van de Diamantregenboogvis is vrij makkelijk, geef een week van tevoren levend- of diepvriesvoer. Het paren gebeurt s’ochtends bij invallend zonlicht. De mannetjes gaan achter de vrouwtjes jagen en het sterkste mannetje zal met een vrouwtje gaan paren. De eitjes worden afgezet aan fijngebladerde planten. Hou er wel rekening mee dat de ouders de eitjes op kunnen eten.

Opmerkingen

Levende exemplaren werden voor het eerst meegebracht voor de aquariumhobby door Charles Nishihira rond 1991. Heiko Bleher ving meer exemplaren in 1993. Deze werden gekweekt en verdeeld in de aquariumhobby.

Video

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish
Coby

Copyright foto’s

Hans Booij
Hristo Hristov

Vertaling

Eric van de Meerakker

Literatuur

Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Allen, G. R. and S. Renyaan (2000). Fishes of the Wapoga River System. In: A. L. Mack and L. E. Alonso (eds.) A Biological Assessment of the Wapoga River Area of Northwestern West Papua, Indonesia. RAP Bulletin of Biological Assessment 14, Conservation International, Washington, DC. pp 47-53, 101-112.

Weber, M. and L. F. de Beaufort (1922). The fishes of the Indo-Australian Archipelago.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Sociaal Gedrag

Karakter

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Melanotaenia praecox – Diamantregenboogvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *