Beschrijving

Allen and Renyaan, 1998

Soortbeschrijving

Melanotaenia rubripinnis heeft een rode lichaamskleur op de rug, hoofdzakelijk wit op de onderste helft van het lichaam op een blauwe vlek na boven het voorste deel van de aarsvin. Een zwarte streep loopt van de achterste rand van het oog naar de aanzet van de borstvin, doorlopend als een blauwzwarte middenstreep naar de aanzet van de staartvin. De middenstreep is min of meer overal even breed, begrensd door een smalle blauwe streep erboven en een bredere gele streep eronder. De rug-, aars- en staartvinnen zijn oranjerood. De borst- en buikvinnen zijn doorschijnend. Exemplaren van meer open leefgebieden zijn bruin aan de bovenzijde en wit aan de onderzijde met een zwarte middenstreep die onder en boven wordt begrensd door een smalle lichtblauwe streep. Sommige exemplaren van bergbeken zijn egaal blauw op een witte borststreek na en een zwarte streep tussen het oog en de aanzet van de borstvin. Mannetjes hebben een meer intens kleurpatroon, vooral exemplaren van dichtbegroeide regenwoudbeken in het laagland. Deze regenboogvis kan een maximale grootte bereiken van twaalf centimeter, maar gewoonlijk minder dan tien centimeter standaardlengte.

Verspreiding en leefgebied

Op dit moment alleen bekend van het stroomgebied van de Wapoga River van noordelijk West-Papoea. Leefgebieden onder andere door tannine gekleurde kreken in het regenwoud in het laagland, rustige beschaduwde poelen, zonnige delen van grotere beken en snelstromende bergbeken. Wordt gevonden in het gezelschap van Chilatherina alleni en Glossolepis leggetti.

Opmerkingen

Deze soort wordt “rubripinnis” genoemd (Latijn: met rode vinnen) verwijzend naar de karakteristieke kleur van de vinnen. Op dit moment zijn er geen levende exemplaren gevangen voor de aquariumhobby.

Literatuur

Allen, G. R. and S. J. Renyaan (1998). Three new species of rainbowfishes (Melanotaeniidae) from Irian Jaya, Indonesia. Aqua, Journal of Ichthyology and Aquatic Biology 3(2): 69-80.

Allen, G. R. and S. Renyaan (2000). Fishes of the Wapoga River System. In: A. L. Mack and L. E. Alonso (eds.) A Biological Assessment of the Wapoga River Area of Northwestern West Papua, Indonesia. RAP Bulletin of Biological Assessment 14, Conservation International, Washington, DC. pp 47-53, 101-112.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

Eric van de Meerakker

Copyright foto’s

Gerald Allen