Melanotaenia sexlineata

Melanotaenia sexlineata is van zichzelf al een leuke soort om te zien, vaak hebben de mannen roodgekleurde lippen, net alsof ze lippenstift dragen.

Beschrijving

Melanotaenia sexlineata

Melanotaenia sexlineata is in 1964 officieel beschreven door Munro.

Soortbeschrijving

Melanotaenia sexlineata is een zeer aantrekkelijke soort. De vis heeft een limoen-groenige lichaamskleur met vijf tot acht smalle zwarte strepen. De middenstreep is donkerder. De vissen hebben een hoger lichaam dan Melanotaenia papuae of Melanotaenia maccullochi en mannetjes vertonen vaak roodgekleurde lippen, wat de indruk wekt dat ze lippenstift dragen. Vrouwtjes zijn een blekere versie van de mannetjes met minder scherpe markeringen. Er zijn een aantal verschillende kleurvariëteiten gevangen. Heiko Bleher ving een andere kleurvariëteit met een blauwgekleurde rug en oranje vinnen in de hogere afwateringsgebieden van de Fly River, blijkbaar ergens langs de weg tussen Kiunga en Tabubil in 2003. In 2007 ving Mark Allen exemplaren met een iriserende turkooizen kleur en een gouden gloed. Melanotaenia sexlineata kan een maximum lengte bereiken van acht centimeter, maar gewoonlijk minder dan zeven centimeter standaardlengte.

Verspreiding en leefgebied

Melanotaenia sexlineata is op dit moment alleen bekend uit zijrivieren van de Fly River nabij de plaats Kiunga. De meeste exemplaren zijn gevangen in kreken direct ten noorden van Kiunga langs de weg tussen Kiunga en Tabubil. De volledige omvang van zijn verspreiding is onbekend. Ze zijn gevonden in kleine, door tannine gekleurde stroompjes. Er zijn metingen gemeld van een pH van 6,1 tot 7,4 en vijfentwintig graden Celsius op de vindplaatsen.

Opmerkingen

Melanotaenia sexlineata werd voor het eerst ontdekt in 1937 door Stuart Campbell in een zijrivier van de bovenloop van de Fly River, Papoea-Nieuw-Guinea. Ze werden echter pas in 1964 wetenschappelijk beschreven toen de Australische ichthyoloog Ian Munro hen de naam Nematocentris sexlineatus gaf. In een latere revisie van de groep regenboogvissen werd de geslachtsnaam gewijzigd in Melanotaenia. Munro had in 1964 een aantal exemplaren van Port Moresby gecatalogiseerd als paratypen van Melanotaenia sexfasciata. Verder onderzoek bij deze en recent gevangen exemplaren resulteerde in 1981 in de erkenning van een nieuwe soort Melanotaenia papuae. Gerry Allen bracht in 1982 levende exemplaren naar Australië, waar ze vervolgens werden gekweekt en verspreid in de aquariumhobby. Sindsdien zijn er een aantal vangsten van levende exemplaren geweest en Melanotaenia sexlineata is tamelijk algemeen beschikbaar in de aquariumhobby.

Auteur

Adrian R. Tappin – Home of the Rainbowfish

Vertaling

Eric van de Meerakker

Copyright foto’s

Joël Félix
Neil Armstrong
Peter Hallas

Literatuur

Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Munro, I. S. R. (1964). Additions to the fish fauna of New Guinea. Papua New Guinea Agricultural Journal 16 (4): 141-186.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam