Metriaclima aurora

De Metriaclima aurora is een aantrekkelijke soort die goed past in het Malawi rotsaquarium. Opvallend is de gele keel/buikpartij van de man.

Beschrijving

Eerstbeschrijving

“Pseudotropheus aurora, A new Species of Cichlid Fish from Lake Malawi.”, Tropical Fish Hobbyist, mei 1976, pp. 52-56.

Benaming

Synoniemen: Pseudotropheus auratus, Metriaclima aurora, Maylandia aurora, Pseudotropheus aurora

Handelsbenaming: “Pseudotropheus Penfoldi”, “Pseudotropheus Lucerna”

Aanverwante soorten

Metriaclima hajomaylandi, Metriaclima sp. “Zebra Masinje”, Metriaclima chrysomallos. Je kunt Metriaclima aurora herkennen aan de zes vage verticale strepen onder de rugvin. Metriaclima hajomaylandi en Metriaclima chrysomallos hebben er zeven tot negen.

Verspreiding

Endemische soort uit het Malawi meer, waar ze wordt aangetroffen langs de kusten van Likoma Island, alsook langs de oostkust in Mozambique, bij Cobué, Mara Point, Mbweca en Tumbi Point. Ook langs de kusten van Mozambique wordt een geïsoleerde populatie gevonden bij N’kolongwe. De populatie bij Thumbi Island West en Otter Point werd kunstmatig uitgezet in de 70-er jaren.

Lichaamsvorm

Relatief hoog lichaam dat zijdelings matig is afgeplat. Kenmerkend zijn bij M. aurora de grote ogen, die in het Metriaclima-geslacht maximale afmetingen vertonen.

Kleur en tekening

Het lichaam en het bovenste deel van de kop zijn bij het mannetje lichtblauw tot violetblauw gekleurd. Afhankelijk van de stemming vertonen zich op de flanken, min of meer duidelijk, 7 tot 8 donkere dwarsbanden. De keel en het voorste deel van de borst zijn bij mannetjes goudgeel gekleurd. De aarsvin vertoont meestal één eivlek. Jonge dieren en wijfjes zijn eenvoudig grijsbruin met hetzelfde dwarsbanden-patroon. Een gele vlek in de aarsvin is bij het wijfje meestal minder duidelijk of ontbrekend. De soortnaam “aurora” (of dageraad) wijst waarschijnlijk op de frisse blauwe kleuren met het geel van de opgaande zon.

Geslachtsonderscheid

Tussen beide geslachten bestaat een duidelijk kleurdimorfisme (zie “Kleur en tekening”).

Kweek

Maternale muilbroeder.

Voeding

In de natuur voedt M. aurora zich voornamelijk met loslatende algen, maar je ziet ze ook geregeld in het open water naar plankton happen.

Aquariuminrichting

Liefst een niet te klein aquarium, waarbij langs de wanden rotsformaties vanop de bodemplaat zijn opgebouwd en waarbij ook nog een redelijke zandvlakte wordt voorzien.

Video

Auteur

Walter Deproost

Copyright foto’s

Mircea Popa

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima aurora” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *