Metriaclima estherae

De Metriaclima esterae is een van de meest voorkomende malawi cichliden in het aquarium. In het wild zijn de mannen het meest blauw, in het aquarium meestal roze/wit.

Beschrijving

Eerstbeschrijving

“Description of Pseudotropheus estherae sp. nov., The Well-known Red Zebra Cichlid from Lake Malawi”, Tropical Fish Hobbyist 43 (9) nr. 471, mei 1995 : pp. 206-210.

Handelsbenaming

“Pseudotropheus Rode Zebra”

Aanverwante soort

Metriaclima zebra

Verspreiding

Endemische soort van het Malawi meer, waar de soort beperkt is tot een deel van de oostkust. De intensiefst gekleurde rode dieren (wijfjes), alsook de type-exemplaren waarop de soort werd beschreven, komen voor bij Minos Reef, dat enkele kilometer buiten de kust ligt ter hoogte van Meluluca. Een andere populatie van Metriaclima estherae komt voor bij Chilucha Reef, ten zuiden van Metangula, maar deze dieren zijn niet zo bloedrood van kleur dan deze van Minos Reef. Mogelijk kunnen ook de oranje dieren en de OB-dieren, die ten noorden van de Nsinje rivier, in het grensgebied van Malawi naar Mozambique, als Metriaclima zebra werden geïdentificeerd, tot de soort Metriaclima estherae worden gerekend.

Grootte

In de natuur worden de dieren tot ongeveer 10 cm groot. In de liefhebberij werden reeds dieren met een lengte van 13 cm gesignaleerd.

Lichaamsvorm

Langgerekt en zijdelings afgeplat lichaam. Zoals Metriaclima zebra heeft ook Metriaclima estherae een eindstandige bek, die echter breder is dan die van de Metriaclima “Blue Reef Zebra”-dieren, die ook bij Minos Reef voorkomen. Het lichaam van Metriaclima estherae is iets minder hoog dan bij Metriaclima zebra.

Kleur en tekening

Zoals zijn populaire naam reeds aanduidt, hebben de wijfjes een oranjerode kleur. Zowel het lichaam, als het overgrote deel der vinnen zijn van deze kleur voorzien. Naast deze O-vorm bij de wijfjes, die bij zowat 80% van de populatie is terug te vinden, zijn er ook wijfjes met een OB (orange blotch) tekening, alsook wijfjes met een bruinbeige kleur. Deze beide kleurvormen komen elk bij zowat 10% van de aanwezige wijfjes voor. De mannetjes hebben een egaalblauwe kleur, vergelijkbaar met deze van Metriaclima callainos (vroeger bekend als de “Bright Blue Zebra”), zonder dwarsbanden op de flanken. Een belangrijk kenmerk bij de mannetjes van M. estherae zijn de gele vlekken in het achterste deel van de rugvin. Naast deze blauwgekleurde mannetjes zijn er ook “Marmelade Cat”-mannetjes, die rosewit gekleurd zijn, zonder donkere vlekken,

Geslachtsonderscheid

Wanneer de dieren in hun normale kleuren verschijnen (oranjerood of blauw) is het onderscheid vrij eenvoudig.

Kweek

Maternale muilbroeder.

Voeding

Ook een typische “Aufwuchs”-eter, die in de natuur onder een hoek van 90° de algbegroeiing afgraast. In het aquarium stellen ze geen aparte eisen maar is het ook aanbevolen regelmatig groenvoer toe te voegen aan het menu.

Aquariuminrichting

Een imitatie van het rotskust-biotoop is aangewezen, alsook het gezelschap van een aantal andere Mbuna-soorten. Voor zover we konden nagaan is het zelfs zo dat gelijkaardig gekleurde mannetjes als deze van Metriaclima callainos niet kruisen met wijfjes van Metriaclima estherae.

Video

Auteur

Walter Deproost

Copyright foto’s

Kevin Tien

J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima estherae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *