Metriaclima sp. Elongatus Chewere

Metriaclima sp. Elongatus Chewere is een van de kleiner blijvende Mbuna’s, prachtig zwart/blauw gekleurd. Wel een pittig visje wat van zich af kan bijten!

Beschrijving

Metriaclima sp. Elongatus Chewere

Deze prachtige Mbuna soort heeft een donkere basiskleur met op de flanken blauwe strepen. De rugvin en de staartvin zijn geel van kleur met daaromheen een zwart randje. De vrouwtjes zijn grijs gestreept en iets kleiner dan de mannetjes.

Voorheen werd deze soort Pseudotropheus sp. Elongatus Chewere genoemd.

Herkomst

Chewere, Malawimeer.

Inrichting

Voor de Metriaclima sp. Elongatus Chewere is een aquarium nodig van minimaal 1.20 meter. Zorg als basis voor een bodem van zand want deze vissen graven graag in de bodem. Vooral tijdens het paren. Daarnaast moet gebruik worden gemaakt van voldoende stenen die schuilplaatsen creëren. Ook kunnen planten gebruikt worden. Zorg wel voor stevige planten zoals vallisneria en anubias. Er wordt aangeraden regelmatig te verversen.

Water

Temperatuur: 23-25 graden.
PH: 8
GH: 12-16

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals witte muggelarven, artemia, krill, garnalen en mosselen. Ook groenvoer zoals spirulina kan gegeven worden, ook cichlidensticks, granulaat en droogvoer.

Karakter

Het zijn vissen met een fel karakter en kunnen weleens behoorlijk agressief zijn. Ze kunnen als koppel gehouden worden, maar als het mannetje veel achter het vrouwtje aanjaagt, is het beter om er meerdere vrouwtjes bij te zetten. Ze kunnen samengehouden worden met andere Malawicichliden.

Kweek van de Metriaclima sp. Elongatus Chewere

De kweek van de Metriaclima sp. Elongatus Chewere is niet heel moeilijk. Hierbij is de zandbodem van groot belang. Het mannetje graaft namelijk een kuil tussen de rotsen en verdedigt daar een territorium. Er worden ongeveer 20 eitjes afgezet en deze worden vervolgens bevrucht. Als de eitjes bevrucht zijn neemt het vrouwtje deze in de mond en broed deze uit. Na ongeveer drie weken laat het vrouwtje de jongen los maar de jongen worden nog wel beschermd door hun ouders binnen het territorium. Als er gevaar dreigt kan het vrouwtje de jongen terug in de bek nemen. De jongen kunnen worden opgekweekt met artemia-naupliën, opfokvoer en fijngewreven droogvoer.

Video

Auteur

Coby – Kevin

Copyright foto’s

Kevin Bauman

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metriaclima sp. Elongatus Chewere” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *