Micranthemum micranthemoides (Hemianthus micranthemoides)

De Micranthemum micranthemoides is een kleinblijvende plant voor op de voorgrond in het aquarium, ze hebben veel licht nodig maar groeien makkelijk.

Beschrijving

Micranthemum micranthemoides

In de handel wordt de Micranthemum micranthemoides ook wel aangeboden als Hemianthus micranthemoides. Deze laatste is een synoniem! en zou eigenlijk niet meer gebruikt moeten worden. 

Omschrijving

Micranthemum micranthemoides is een tere plant met rechtopstaande stengels. De bladeren staan in een ster om de stengel heen. Ze zijn lancet- tot ellipsvormig en hebben een lichtgroene kleur.

De plant kan een hoogte bereiken van makkelijk 30 cm maar kan ook heel goed laag gehouden worden door regelmatig te snoeien. Wanneer steeds de gesnoeide toppen weer opnieuw geplant worden, ontstaat er een heel mooi dicht veldje dat op iedere gewenste hoogte gehouden kan worden. Echter, een dicht veldje kan beter niet te hoog worden, aangezien de onderste bladeren dan te weinig licht krijgen.

Herkomst: U.S.A

Verzorging

De Micranthemoides is geen gemakkelijke plant, ik zou hem niet aanraden aan beginnende aquariumhouders. Hij heeft veel verzorging nodig en indien men een mooi veldje ervan wil, ook veel geduld.

De plant heeft behoefte aan veel licht. Zeker wanneer de stengels lang worden loopt het onderste deel ervan al snel het risico te weinig licht te krijgen. De onderste bladeren worden daardoor klein en donkerder. Ze zijn dan erg vatbaar voor baardalg waardoor de hele plant er groezelig uit gaat zien. De plant lijkt ook wat gevoelig voor draadalg, zorg er daarom voor dat de waterwaardes goed stabiel zijn. De plant is dan ook geen aanrader in een opstartend aquarium, plaats deze pas wanneer alles goed is ingedraaid en goed gestabiliseerd is.

Ook een vereiste om Micranthemum micranthemoides goed te laten groeien is Co2. Met de juiste hoeveelheid Co2 en plantenvoeding groeit hij redelijk snel.

Deze stengel heeft onder langere stengels gestaan en daardoor te weinig licht gekregen. De onderste bladeren zijn verdwenen en het onderste deel van de stengel is aangetast door baardalg.

Vermeerderen en snoeien

De plant vermeerderd zichzelf door middel van zijscheuten.

Micranthemum micranthemoides doet het het beste wanneer hij regelmatig gesnoeid wordt. De afgeknipte toppen kunnen weer opnieuw gepland worden. Deze maken dan vanzelf weer wortels aan. Op de plek waar de top eruit is geknipt maakt de plant nieuwe zijscheuten aan, waardoor het een mooi dicht bosje kan worden. Hier is wel veel geduld voor nodig, het stengel voor stengel snoeien van de plant kost vrij veel tijd. Wanneer de juiste afmetingen van het veldje bereikt is, kan het snoeien veel makkelijker gebeuren door gewoon met een schaar het bosje op de juiste lengte af te knippen.

En verder nog

Mijn ervaring is, dat garnalen dol zijn op Micranthemum micranthemoides. Ze zitten er graag op of tussen. Een dicht veldje is natuurlijk ook een uitstekende schuilplek voor jonge garnalen. Een echte aanrader voor de garnalenliefhebber!

Auteur

karinD

Copyright foto’s

Karin
Aquaplantsonline

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Micranthemum micranthemoides (Hemianthus micranthemoides)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *