Monodactylus argenteus – Zilverbladvis

De Monodactylus argenteus of Zilverbladvis is een soort die voorkomt in zoet, brak en zoutwater. De volwassen dieren worden vrij groot en hebben brak of zoutwater nodig.

Artikelnummer: Monodactylus argenteus Categorieën: , Tags: , , , ,

Naamgeving

Wetenschappelijke naam: Monodactylus argenteus
Nederlandse naam: Zilverbladvis
Familie: Monodactylidae
Synoniemen: Monodachtylus argenteus, Chaetodon argenteus, Monodactylus argenteus, Psettus argenteus, Psettus rhombeus, Scomber rhombeus

Verspreiding

Van de Rode zee en oost Afrika, tot aan australië. Zowel brak als zee, de jongen vissen in zoetwater zelfs.

Beschrijving

De Zilverbladvis is een vreedzame scholenvis die zich in zowel zoetwater, brakwater als zeewater te vinden is. Ze worden ook het meest gevonden in de mangrove bossen in zout/brakwater dus zorg voor zout in het water. De vis is schijfvormig (als een discus) met een zilverkleurig lichaam, met twee zwarte dwarsbanden voor op het lichaam waarvan er één door het oog loopt, echter zijn die dwarsbanden niet altijd aanwezig. De rug en buikvin zijn geel als ze goed op kleur zijn. In de winkel kunt u eigelijk alleen maar kleine mono’s kopen, hou daar wel rekening mee ze groeien flink uit, bovendien is het een echte scholenvis dus een flinke groep van deze beesten houden, en dan mag je bak van een aardig formaat zijn.

Verzorging

Deze vis die toevoeging van zout aan het water nodig heeft als ie ouder wordt (brakwater + zoutwater), ze kunnen dan ook overgewend worden aan zeewater. Ze worden best in een school gehouden maar dan wel in een heel groot aquarium, gezien het feit dat deze vissen 25 cm kunnen worden en van zwemmen houden. Als zijn zilver een beetje dof wordt, voelt hij zich niet goed dat kan een teken zijn dat het water niet goed meer is of dat de vis ziek is.

Lengte/hoogte

25 cm.

Voortplanting

Mij onbekend.

Waterwaarden

Temperatuur: 24 – 28°C
Hardheid: 16 – 20 (GH)
pH: 7,0 – 7,5

Opmerking

Dit is een vis die je niet continu in zoetwater kan houden, als je hem later een brak- of zeewter onderkomen kan bieden is het een prachtige vis, die net zo mooi is als de veel gehouden discussen. Het is een prachtig gezicht om een school zilverbladvissen door een aquarium te zien trekken.

Video

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

J. de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Monodactylus argenteus – Zilverbladvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *