Nandus nebulosus – Borneo bladvis

Nandus nebulosus of Borneo Bladvis is een bladvis die al stilstaand en weer verder zwemmend continu bezig is met jagen. Iedere vierkante cm van het aquarium wordt nauwkeurig en geduldig gescand op beweging en dus mogelijk voedsel. De soort wordt maximaal 8 cm en is daarmee uitermate geschikt voor het houden in een aquarium. Levend voer is een vereiste.

Nandus nebulosus – Borneo bladvis

Nandus nebulosus of Borneo Bladvis is een sterk afgeplatte, ovaalvormige vis met een gebogen rug. De eerste 12 vinstralen van de rugvin vormen stekels, en de overige niet. De kleur van de vis varieert en is afhankelijk van de geografische locatie en de omstandigheden van het moment. Over het algemeen is deze grijs tot metalig olijfgroen met onregelmatige donkere vlekken. De bek is ver ingesneden en kan zich ver uitstulpen. De maximale grootte is 8 centimeter. Geslachtsonderscheid is moeilijk zichtbaar. Volgens sommigen hebben mannelijke exemplaren grotere vinnen en kleuren ze donkerder. Ten opzichte van andere Nandus soorten is de vis te herkennen aan een minder hoge lichaamsbouw en een wat meer afgestompte vorm van de kop.

Herkomst en habitat

Deze soort is wijdverspreid in Zuidoost-Azie in een gebied dat loopt van Myanmar, Maleisië, Borneo, Kalimantan en Zuid-Thailand. Nandus nebulosus komt voor in rivieren, meertjes, moerassen en geïrrigeerde rijstvelden. Ondanks het kleine formaat zijn ze lokaal een belangrijke consumptievis.

Dieet

Nandus nebulosus eet alleen maar bewegend levend voer. Pogingen om de vis te verleiden om droogvoer, diepvriesvoer of niet bewegend voer te eten zijn zinloos. Muggenlarven, kreeftachtigen, regenwormen vormen een prima dieet. Nandus is al stilstaand en weer verder zwemmend continu bezig met jagen. Iedere vierkante cm van het aquarium wordt nauwkeurig en geduldig gescand op beweging en dus mogelijk voedsel. Dat wordt met de sterk uitstulpbare bek naar binnen gezogen en waar nodig verder naar binnen geschrokt. De vissen kunnen daarbij een enorme hoeveelheid voedsel op. Een regenworm van drie keer de grootte van de vis wordt moeiteloos naar binnen gewerkt.

Het aquarium

De vissen houden van rotsen of vegetatie om hun natuurlijke foerageergedrag te tonen. Ze kunnen schuw zijn, waarbij ze zich alleen in de schemer laten zien. Zelf heb ik de ervaring dat ze met andere vissen in de buurt en met de nodigde schuilplaatsen juist erg actief en onverstoorbaar door de bak bewegen. Commotie in de bak trekt de visjes zelfs aan, waarschijnlijk in de hoop om een opgeschrikte prooi aan te treffen. Teveel stroming in het aquarium is niet aan te raden. Water waarden: pH 6.9-8 (7.4), 8-15 dH (23-27°C). Zacht, zuur water wordt niet op prijs gesteld. Veel websites adviseren om een beetje zout toe te voegen. Dit is echter niet aan te raden, omdat het gaat om een volle zoetwatervis

Gedrag

De Nandus nebulosus is een erg rustige, maar actieve en nieuwsgierige vis. In tegenstelling tot veel andere bladvissen is Nandus nebulosus altijd actief aan het foerageren. Nandus nebulosus leeft solitair en doet het met twee stuks of met een groepje ook uitstekend. Aangezien de vis nooit heftig beweegt, volstaat een relatief kleine bak. Nandus is nooit agressief tegen soortgenoten of tegen andere vissen. Slanke vissen kleiner dan Nandus nebulosus zelf lopen echter een grote kans om als voer te worden gezien.

Kweek

Tot dusver is weinig bekend over het kweken.

Video

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nandus nebulosus – Borneo bladvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *