Nannostomus beckfordi – Potloodvisje

De Nannostomus beckfordi of Potloodvisje is niet alleen leuk om te zien maar ze vertonen ook nog eens leuk gedrag, de strijd tussen de mannen is een waar schouwspel.

Artikelnummer: 24641 Categorieën: , , ,

Nannostomus beckfordi – Potloodvisje

Het potloodvis ofwel Nannostomus beckfordi is in 1872 officieel beschreven door Albert Günther. De naam Nannostomus is op te delen in twee woorden. Nannus is afkomstig uit het Latijn en betekend klein. Stoma is afkomstig uit het oud Grieks en betekend mond. Een verwijzing naar de kleine bekjes van het geslacht Nannostomus.

In de loop der jaren heeft de Nannostomus beckfordi al heel wat wetenschappelijke namen gezien. Een aantal synoniemen zijn: Nannostomus anomalus, Nannostomus simplex, Nannostomus aripirangensis, Nannostomus aripiragensis, Nannostomus beckfordi surinami.

Beschrijving

Zowel de mannen als de vrouwen van de Nannostomus beckfordi kunnen een lengte bereiken van zo’n 6 a 6,5 centimeter. Deze visjes zijn slank en hebben een spits snuitje. Ze zijn geel/bruinig van kleur met een witte buik. Er loopt een zwarte streep vanaf de bek tot de staart, bij mannetjes ook nog twee rode strepen. De staart en de vinnen hebben ook een roodachtige kleur. De mannetjes hebben een blauw vlekje op de aarsvin. Als het ‘s avonds donker wordt krijgen ze een soort camouflagekleur.

Karakter

Het zijn scholenvisjes die je liefst met 10 stuks of meer moet houden, de mannetjes zijn territoriumvormers. Je kunt ze samenhouden met andere rustige karperzalmen. Het is een sterke soort die vreedzaam is tegenover andere vissen. Ze zwemmen in de middelste en bovenste waterlagen.

Zodra twee mannen elkaar ontmoeten gaan ze het duel aan, de kleuren worden feller, de vinnen gaan wijd uit staan. Zij aan zij drukken ze hun koppen tegen elkaar en gaat hun bek open. Nu spant het erom wie het gaat winnen. Dit schouwspel kan minutenlang duren en is een van de redenen dat dit zo’n populair visje is.

Herkomst

Zuid Amerika; Guyana, Rio Negro, Amazone

Het aquarium

Je hebt voor deze visjes een aquarium nodig van 60 cm. De bak donker inrichten met dichte beplanting., vooral fijnbladerige planten, drijfplanten en een donkere bodem. Ze houden wel van wat stroming.

Water

Temperatuur: 21 – 27 graden.
pH: 5.0 – 8.0
GH: 1 – 15

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Deze Potloodvisjes lusten graag klein levend voer,.vooral fruitvliegjes, muggenlarven, artemia en cyclops. Ook droogvoer nemen ze wel aan. Zorg voor voldoende afwisseling.

Kweek van de Nannostomus beckfordi – Potloodvisje

Binnen de Nannostomus familie laat de Nannostomus beckfordi zich het makkelijkst nakweken. Gebruik hiervoor een kweekbak met heel zacht water en richt de bak in met fijnebladderige planten zoals javamos. Je kunt op de bodem knikkers wegleggen waar de eitjes tussen kunnen vallen, dit om te voorkomen dat de ouders de eitjes opeten. Gebruik na de ei afzetting gedempte verlichting. De eitjes zijn vrij groot, glashelder en komen na ongeveer 5 dagen uit. De jongen kun je opkweken met cyclops en artemia-naupliën. Voer ze meerdere malen per dag en ververs regelmatig het water.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Bart Laurens
Hristo Hristov

Bronnen

Onder andere Datz 10-2001 pagina 13 Aquarien-Praxis
Seriouslyfish.com
Fishbase.org
Proceedings of the Zoological Society of London 1872 (pt 1) (art. 5) (for 6 Feb. 1872)

Onze lezers score
[Totaal: 4 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

GH maximum

GH minimum

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nannostomus beckfordi – Potloodvisje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *