Nannostomus marginatus

De Nannostomus marginatus is een leuk actief visje dat maximaal 4,5 centimeter lang wordt. Qua gedrag en kleur is het een zeer aantrekkelijke soort om te houden. In de natuur komen een aantal verschillende kleurvormen voor.

Artikelnummer: 28595 Categorieën: , ,

Nannostomus marginatus

De Nannostomus marginatus is een leuk actief visje dat maximaal 4,5 centimeter lang wordt. Qua gedrag en kleur is het een zeer aantrekkelijke soort om te houden. In de natuur komen een aantal verschillende kleurvormen voor de zo genoemde Peru Gold, dit is een vis die geen rood op de zijkant heeft maar meer geel kleurt tussen de zwarte strepen. De Rio Negro variant die een rode streep van midden op het lijf tot de staart heeft. De Guyana/Suriname variant die en korte rode streep heeft en een laatste variant die een rode stip bij de staart heeft.

De Nannostomus marginatus is in 1909 beschreven door Carl H. Eigenmann.

Verspreiding en leefgebied.

De Nannostomus marginatus komt zeer verspreid voor. De grootste rivieren waar hij voor komt zijn de Amazone, Rio Orinoco en Rio Negro en heel veel kleinere zijtakken van deze rivieren deze rivieren en zijtakken lopen door Brazilië, Peru, Guyana, Colombia, Suriname en Venezuela. De wateren zijn blackwater en clearwater rivieren, stroompjes en overstromingsgebieden in deze wateren zullen heel gevarieerde biotopen voorkomen van blackwater met hout en bladeren tot biotopen vol met waterplanten of moeras planten.

Gedrag en compatibiliteit

Nannostomus marginatus wordt het best gehouden in een groep van minimaal vijf. Een oppervlakte van 250cm² per vis is wel aan te reden als minimum, dit omdat mannetjes onderling wat sparren en een klein territorium proberen te bewaken. Van echte agressie is geen sprake ook andere soorten zullen met rust worden gelaten. Soorten die goed combineren met de Nannostomus marginatus zijn tropische soorten die niet al te groot worden. Ook worden Nannostomus marginatus vaak gebruikt als bij vis van Apistogramma kweek koppels. Dit omdat ze in kleine groepjes goed gehouden kunnen worden en een kleine mond hebben waardoor ze niet snel jongen zullen opeten. De marginatus kun je beter niet samen houden met grotere carnivoren en echte subtropische soorten.

Het Aquarium

Voor een groepje van 5-7 Nannostomus marginatus is een aquarium van 60*30cm voldoende. Wil je meer vissen houden dan zal je groter moeten gaan zitten. Qua inrichting kan dit zeer gevarieerd van dicht beplante bakken tot bakken met hout stenen en bladeren zonder enige planten. Ook qua waterwaarden kan dit redelijk ver uit een lopen een ph van 5,5 tot 7,0 en gh en kh van 0-10 met een temperatuur van 21 tot 25 graden.

Voeding

in de natuur eten de Nannostomus marginatus zeer kleine diertjes en zooplankton. In het aquarium zijn het geen moeilijke eters en eten ze levend voer en klein droogvoer.

Geslachtsonderscheid en voortplanting

Het verschil tussen mannen en vrouwen is bij volwassen vissen goed te zien aan het feit dat de vrouwtjes veel voller zijn dan de mannetjes. In een vol beplant aquarium met niet al te veel groter soorten wil er wel eens een jong opgroeien. Maar wil je echt veel jongen overhouden dan is het toch zaak om gericht te gaan kweken met een speciaal ingerichte kweekbak.

Gericht kweken kun je doen door een bakje in te richten met veel Javamos of een afzetmop en een klein sponsfilter hierin word(en) een of meer goed doorvoede koppels geplaatst. Te veel vissen zal er voor zorgen dat veel eitjes weer worden opgegeten dus 1 of 2 koppel(s) werkt het best. Na 2 of 3 dagen kan je de vissen weer verwijderen een andere optie is de afzetmop dagelijks vervangen en deze in een lege bak hangen om de eitjes te laten uitkomen. In de eerste dagen moet er gevoerd worden met zeer fijn levend voer bijvoorbeeld infusoria als ze wat groeien kan er ook artemia naupli gegeven worden.

Video

Auteur

jos Rollman

Copyright foto’s

Marcos del Rio
Hristo Hristov

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

, , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum
GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Ecosysteem

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nannostomus marginatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *