Nemateleotris decora – Paarse Vuurvis

Paarse vuurvissen worden vaak verward met Gobies maar het zijn eigenlijk pijlvissen. Deze soort is overwegend wit of geel met een slank cilindrisch gevormd lichaam. Ze hebben een paarse vlek op hun kop en hun vinnen zijn afgezet met verschillende tinten paars, blauw, rood, oranje en kastanjebruin

Beschrijving

Nemateleotris decora – Paarse Vuurvis

Paarse vuurvissen – Nemateleotris decora zijn leden van de familie Microdesmidae (wormvissen). Deze kleine vissen zijn afkomstig uit de Indo-West Pacific. Hun leefgebied strekt zich uit vanaf de Filipijnen tot aan Australie. Ze werden voor het eerst in de aquarium handel geintroduceerd in 1973 door aquarium experts Randall en Allen.

Paarse vuurvissen worden vaak verward met gobies. Ze zijn in feite nauw verwant aan de familie van de gobie’s maar het zijn eigenlijk pijlvissen. Deze soort is overwegend wit of geel met een slank cilindrisch gevormd lichaam. De markeringen op het lichaam zijn zeer opmerkelijk. Ze hebben een paarse vlek op hun kop en hun vinnen zijn afgezet met verschillende tinten paars, blauw, rood, oranje en kastanjebruin. Dit is een kleine vis, ze kunnen uitgroeien tot maximaal zo’n 10 centimeter maar worden meestal niet groter dan 6 tot 7, 5 centimeter.

Het Aquarium

Deze vissoort is relatief eenvoudig te houden en is een uitstekende keuze voor de onervaren zoutwater aquariaan. Ze zijn reefsafe. Dit is een taaie, zeer ziekteresistente soort. Hun goede houdbaarheid, geringe lengte en tolerantie voor wisselende waterwaardes maken ze zeer populair onder de nano-rif eigenaren. Deze vis kan worden gehouden in aquaria vanaf 45 liter, zelfs kleiner als je ijverig de waterwaardes op peil houdt. Paarse vuurvissen worden in de engelstalige aquariumhandel ook wel verkocht onder de namen: elegant firefish, flame firefish, decorated firefish, fire goby en purple dartfish.

Als de grootte van de vis en de houdbaarheid je verleiden deze soort toe te voegen aan je aquarium bestand moet je je er wel van bewust zijn dat het zeer goede springers zijn. Ze kunnen alleen worden gehouden in een aquarium met een gesloten deksel. Dit is een van de agressievere pijlvissen. Maar nog steeds vredelievend als je ze vergelijkt met andere zeewatervissen. Ze moeten alleen worden gehouden met kleinere, minder agressieve vissen. Ze vertonen territoriaal gedrag richting hun eigen soort. Meerdere exemplaren kopen is dus niet aan te bevelen. Een man en vrouw van deze soort zijn wel samen te houden.

De Paarse Vuurvis heeft meer dan voldoende schuilplaatsen nodig. Voldoende koraal boven op het substraat zal ze zich meteen thuis voelen. Deze vis moet zich vertrouwd kunnen voelen in zijn nieuwe omgeving. Hij zal zichzelf liever doodhongeren dan dat hij gaat strijden voor zijn voedsel. Een vervagende kleur is een goede indicatie dat hij leidt aan ondervoeding. Als voedsel geen probleem is dan kan deze vis in gevangenschap zo’n 7 tot 10 jaar oud worden.

Dieet

Dit is een carnivore soort. In hun natuurlijke omgeving bestaat zijn dieet voornamelijk uit zooplankton. In gevangenschap eten ze vlokvoer en granulaat. Net als bij alle andere zeevis soorten is het aan te raden ze te voorzien van een afwisselend dieet. Je kunt ze voeden met door vitaminen verrijkte artemia, mysis, fijn gehakte zeevruchten en bevroren of gedroogd voer wat is bedoeld voor carnivore zeewatervissen. Deze aanvullingen helpen ze fit en op kleur te houden.

Kweek van de Nemateleotris decora – Paarse Vuurvis

Nemateleotris decora broeden af en toe in het thuis aquarium. Dit is een eierleggende soort. In de natuur zijn ze ook monogaam. Als er eenmaal een koppel is gevormd kunnen ze twee tot vier keer per maand eieren afzetten. Eieren zijn wittig van kleur en ongeveer 2 millimeter in doorsnee. De eieren komen na zo’n 7 tot 10 dagen uit, afhankelijk van de water temperatuur.

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Tanaka Juuyoh
Klaus Stiefel
Divemecressi

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Herkomst

,

Zone

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nemateleotris decora – Paarse Vuurvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *