Nemateleotris magnifica – Chinese Pijlvis – Vuurvis

De Nemateleotris magnifica – Chinese Pijlvis – Vuurvis is een zeer timide klein blijvende gobie. Door zijn rugvin en kleur is het echt een opvallende soort in het zeewater aquarium.

Beschrijving

Nemateleotris magnifica – Chinese Pijlvis – Vuurvis

De Chinese Pijlvis, Vuurvis of Nemateleotris magnifica behoort tot de groep Gobies. Er zijn meer dan 800 beschreven gobie soorten. Het verspreidingsgebied van de Chinese Vuupijl gobie omvat de Indische Oceaan en strekt zich uit over de Stille Oceaan. Populatie in de Stille Oceaan strekken zich uit vanaf Zuid Afrika tot Nieuw Caledonië en naar het noorden naar de Hawaii eilanden. Deze soort die zich ophouden in ondiep tot middeldiep water kunnen worden gevonden vanaf zo’n 6 meter tot zo’n 66 meter diepte.

De Chinese Pijlvis heeft een slank profiel in tegenstelling tot de meer ronde vorm van de andere gobies. Deze soort heeft een witte voorkant met geel en/of paarse markeringen op zijn kop. De kleur van de achterzijde varieert van geel tot oranje, rood of roze tot een diep violet. Hun meest opvallende kenmerk is hun dunne , verlengde anaal en tweede rugvin. Wanneer deze wordt opgezet lijkt deze op de veer of de achterzijde van een dartpijl. Deze overeenkomst heeft ze in het engels de bijnaam “Dartfish” opgeleverd.

Dit is een van de meer timide soorten van het zeewater leven. Ze staan bekend om hun gebruik van een vlucht gat. Een vlucht gat is precies zoals het klinkt. Dit is een verstop plek waar de vis meestal vlak bij blijft. Wanneer ze ze bank zijn of bedreigd worden vluchten ze het gat in voor bescherming. De Nemateleotris magnifica is een gravende vis. Ze zullen eerder de neiging hebben om een gat te maken dan dat ze er een adopteren. Maar in het aquarium moet je toch zorgen voor meer dan voldoende gaten die ze kunnen gebruiken wanneer ze zich buiten hun eigen gaten begeven.

Het Aquarium

Deze soort wordt beschouwd als reefsafe en vormt een wonderlijke aanvulling op het rif aquarium. Dit is een kleinere soort. Ze bereiken slechts een totale lengte van zo’n 9 centimeter als ze volwassen zijn. Je kunt ze het beste combineren met aquarium bewoners van ongeveer gelijke grootte en temperament. Deze soort is zo timide dat ze zichzelf regelmatig liever uithongeren dan dat ze de elementen van een vijandige omgeving trotseren. Ze vertonen echter wel territoriaal gedrag richting leden van hun eigen soort. Tenzij je een groot aquarium hebt kun je beter één gobie of een koppel houden in je aquarium om territoriale geschillen te voorkomen.

Een kleine waarschuwing als het aankomt op het houden van de Nemateleotris magnifica – Chinese Pijlvis – Vuurvis: het zijn zeer goede springers. Ze kunnen vaak boven het water uit springen als ze opgewonden zijn of proberen niet opgegeten te worden. Je wil ze dus wel houden in een aquarium met lichtkap. Als het je lukt ze in het aquarium te houden dan kunnen ze meer dan 10 jaar oud worden.

Dieet

Deze soort is carnivoor. De vuurgobie aan het eten krijgen wanneer ze net in het aquarium zitten kan een probleem zijn. Ze zijn er aan gewend om levend voer te eten. Als je gaat proberen ze dood voer te geven, schroef dan de stroming op naar een punt waar het voer uit zichzelf lijkt te bewegen in plaats van stil te hangen. Het voeren met levende artemia zal ze helpen bij het beginnen met eten. Eenmaal aan het aquarium leven gewend eet de Nemateleotris magnifica vaak wel vlokvoer wat gebaseerd is op vlees/vis. Hun dieet moet worden aangevuld met levend voer of fijn gehakt verse zee producten om ze gezond te houden en om hun kleu op peil te houden. Geprepareerd zooplankton is commercieel verkrijgbaar en zou ook onderdeel van hun dieet moeten zijn. Ze voorzien van meer dan genoeg levendsteen om op te grazen wordt ook zeer aanbevolen.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Doug Anderson
Hristo Hristov
Divemecressi

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Herkomst

,

Zone

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nemateleotris magnifica – Chinese Pijlvis – Vuurvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *