Neocaridina heteropoda – Vuurgarnaal

Neocaridina heteropoda – Vuurgarnaal

In het wild is de Neocaridina heteropoda niet zo rood als dat wij de vuurgarnaal kennen. Zij zijn veel beter gecamoufleerd dan de huidige Vuurgarnaal. Door selectief te kweken is uit de natuurlijke variatie waar slechts een klein beetje rood in voorkomt een geheel rode (Vuurgarnaal) maar ook een gele variant gekweekt.

Naast de Nederlandse naam Vuurgarnaal worden ook wel de namen Red Cherry Garnaal en Red Fire Garnaal gebruikt.

Vuurgarnalen kunnen een lengte bereiken van zo’n 3 centimeter. Mits goed gehouden worden ze maximaal twee jaar oud. Het is dus raadzaam om op tijd te zorgen voor jonge vuurgarnaaltjes.

Verzorging

De Red Cherry Garnaal is al in kleine aquaria een dankbare zorgeling. Houdt daarbij als minimum een aquarium aan van zo’n 12 liter. Als bodembedekking zijn zand, fijne kiezels of bassaltsplinters geschikt. Als beplanting neemt men liever niet te groot bladerige en hoge soorten. Mossen, die men ook kan opbinden, zijn veel geschikter. Een mooi vertakte wortel geeft het juiste accent.

Het water mag een temperatuur hebben van zo’n 15 tot 26 °C, een pH van 6,5 tot 8 en een hardheid onder de 20° dGH.

Om drabbig water te voorkomen gebruikt men een motorfilter of een lucht aangedreven binnenfilter. Door de beweging van het water wordt gelijktijdig voor het benodigde zuurstofgehalte gezorgd. Bij hoge zuigkracht dienen de aanzuigmonden zo beveiligd te worden dat de kleine garnalen niet verdwijnen kunnen. In sommige regio´s dient men bij het verversen van het water aan het leidingwater een vloeibare waterverbeteraar toevoegen, om schadelijke zware metalen te binden.

Een goede belichting is zinvol. Enerzijds garandeert ze een flinke plantengroei, anderzijds worden de kleuren van de vuurgarnalen daardoor ook sterker.

Voer

In de natuur is Vuurgarnaal een alleseter; In het aquarium gaat de voorkeur uit naar het in de handel verkrijgbare speciaal voer voor garnalen, daarbij visvoer in vlokken-, granulaat- en censuur (het liefste met een plantaardig deel).

Dode bladeren, fijngestampte erwten en gekookte bladeren van spinazie of voederbiet worden eveneens graag gegeten.

Kweek van de Neocaridina heteropoda – Vuurgarnaal

In een kleine groep Vuurgarnalen zouden nakomelingen binnen enkele weken geboren moeten worden, wanneer tenminste de overige levensomstandigheden juist zijn. De vrouwtjes van de Vuurgarnaal lijken sterker. Vooral wanneer ze onder het achterlijf eieren dragen, is deze veel duidelijker dan bij het mannetje. De jongen ontwikkelen zich in de zekere bescherming van het vrouwtje in ongeveer drie weken, hetgeen mede bepaald wordt door de watertemperatuur. De moeder ondersteunt hun start in het leven als zij bij de jonge garnalen voorzichtig de achterste schrijdpootjes van de zwempootjes verwijdert.

Een worp kan tot 50 jonge Vuurgarnalen omvatten. Zij hebben allereerst zeer fijn voer nodig (in de handel is speciaal fokvoer verkrijgbaar), maar naarmate zij groter worden gaan zij over op de gebruikelijke voeding. Geslachtsrijp zijn ze al in de derde levensmaand. Voor de gezondheid zijn wisselende temperaturen bevorderend.

Gezelschap

Vuurgarnalen kunnen met veel kleine vreedzame vissen samenleven. Ook enkele slakken kunnen geen kwaad. Een gemeenschappelijke houding met dwergkreeften van de Cambarellus familie dient te worden vermeden, daar deze kreeften de vuurgarnalen soms najagen. Kreeften van de Cherax familie gedragen zich volkomen onverschillig tegenover Vuurgarnalen. Hier is het samenleven in een naar evenredigheid groot aquarium geen probleem.

Bijzonderheid

Tips voor het juist inzetten van de Neocaridina heteropoda: De zakjes en/of plastic schalen minstens 30 minuten gesloten in het aquarium laten drijven, zodat de temperatuur zich kan aanpassen, daarna het zakje of schaaltje voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer dezelfde hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren langzaam aan de verschillende wateromstandigheden kunnen wennen. Na ongeveer 20 minuten brengt u de Vuurgarnalen voorzichtig uit de emmer over in het aquarium zonder het water uit de emmer.

Video

Auteur

Bianca

Copyright foto’s

Peter Maguire

Familie

Genus

Soort

Herkomst

Lengte minimaal

Lengte maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimaal

pH maximaal

GH minimaal

GH maximaal

Sociale verhoudingen

Dieet

Zone

Temperament

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neocaridina heteropoda – Vuurgarnaal” te beoordelen

Gerelateerde artikelen

SIGN UP TODAY FOR A

60% OFF COUPON

PLUS

Get 5% reward on future orders

Add your MailChimp form here

*Don’t worry, we won’t spam our customers mailboxes