Neolamprologus sexfasciatus

Neolamprologus sexfasciatus is over het algemeen een vreedzame vis. Alleen in de paartijd tamelijk agressief en wat territoriaal.

Neolamprologus sexfasciatus

Neolamprologus sexfasciatus is over het algemeen een vreedzame vis. Alleen in de paartijd tamelijk agressief. Het aquarium moet op de achtergrond ingericht worden met stenen zodat holen ontstaan. Eventuele (harde) planten worden met rust gelaten. De boden moet bestaan uit fijn zand en er moet voldoende vrije zwemruimte zijn. Ze kunnen uitstekend worden samen gehouden met andere cichliden uit het Tanganyikameer zoals Julidochromis- en andere (Neo)Lamprologus soorten. Een territorium wordt ingericht tussen de rotsen die fel wordt verdedigd.

Er zijn twee belangrijke varianten bekend. De blauwe en de gouden variant. In de aquarium handel wordt voornamelijk de gouden variant aangeboden als Neolamprologus sexfasciatus Gold.

Synoniem: Lamprologus sexfasciatus.

Dieet

Als voedsel kan het beste kleine slakken worden gegeven. Na gewenning wordt ook droogvoer gegeten. Ook Artemia kan gegeven worden.

Het Aquarium

Voor deze soort is een aquarium nodig van minimaal 150 centimeter lengte. Richt het aquarium in met een aantal stapels rotsen waartussen ze hun territorium kunnen bouwen. Op de bodem kun je (filter) zand gebruiken.

Het is een wat lastigere soort om een koppel mee te maken. Een man en vrouw bij elkaar zetten is veelal niet voldoende om een koppel te krijgen. Je kunt het beste beginnen met een stuk of zes jonge dieren. Hieruit komt waarschijnlijk wel een koppel uit voort. Vang na het vormen van het koppel de overige dieren uit om slachtoffers te voorkomen.

Kweek van de Neolamprologus sexfasciatus

De kweek is met een passend paar niet al te moeilijk. Het beste is dit te bereiken door een aantal jonge dieren in een aquarium te zetten. Een passend stel vindt elkaar dan en richt een territorium in. Alle andere vissen worden dan uit dit territorium verjaagd. Tot 200 eieren worden in een hol afgezet. Beide ouders verdedigen de jongen die kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

Auteur 

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Neolamprologus sexfasciatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!