Novaculichthys taeniourus – Rendier Lipvis

Categorieën: ,

Novaculichthys taeniourus – Rendier Lipvis

Novaculichthys taeniourus is al in 1801 beschreven door Lacépède.  De Nederlandse naam Rendier Lipvis heeft deze soort te danken aan zijn eerste jeugdkleed. Ze hebben dan een “gewei” bovenop hun kop net als een rendier.

Beschrijving

Je kunt Novaculichthys taeniourus aantreffen in drie verschillende kleuren. De eerste kleur is die van de juveniele dieren. Deze hebben veel uitsteeksels en afhankelijk van de herkomst kunnen ze twee kleuren hebben. De juvenielen rond Hawaii zijn groen / wit en de juvenielen uit het Westen van de Stille Oceaan zijn bruin/bordeaux / wit. De kleur en vorm van de jonge dieren is feitelijk een camouflage. Langs de kust laten ze zich tussen algen, wieren en ander drijvend materiaal heen en weer drijven op de golven. Met hun vorm en kleur zijn ze veilig voor de meeste jagers.

Naarmate de vis volwassen wordt groeien de uitsteeksels uit tot een normale rugvin en veranderd de kleur van bruin of groen naar zwart met wit. Dit worden volwassen vrouwen. Als er in de omgeving geen mannen te vinden zijn voor de vrouwen dan veranderd de grootste en sterkste vrouw in een man. De kleuren veranderen weer wat terug naar bruin. Ze krijgen dan ook wat meer rood op de buik en de bek wordt geel omrand.

Hieronder zie je het verloop van de jonge visje naar volwassen man:

Het aquarium

Als je Novaculichthys taeniourus in een aquarium wil houden moet je zeker rekening houden met hun gedrag. In het Engels worden ze ook wel Rock Mover Wrasse genoemd. Op zoek naar voedsel verplaatsen ze rommel maar ook hele rotsen. Zorg er dan ook voor dat je rotsen goed vast liggen zodat ze deze niet kunnen omgooien. Ook moet het aquarium voorzien zijn van een deksel. Soms springen ze er namelijk uit. Een open aquarium is daarom niet aan te raden.

Zorg dat er op de bodem een dikke laag zand ligt. Wanneer de Rendier Lipvis bang is of als ze gaan slapen, begraven ze zich in het zand. Breng dan ook een laag aan van minimaal vijf centimeter zodat ze voldoende ruimte hebben.

Copyright foto’s

John de Lange – Met dank aan Maui’s Viskwekerij
Klaus StiefelCC BY-NC 2.0
zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Bronnen

Fishbase.org

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Synoniemen

, , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Novaculichthys taeniourus – Rendier Lipvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *