Oophaga pumilio – Aardbeikikker

Ondanks hun gewone naam (Aardbeikikker), is de kleur die de Oophaga pumilio kan hebben hoogst variabel en afhankelijk van de locatie met tot wel 30 verschillende kleurvarianten.

Artikelnummer: Oophaga pumilio Categorieën: , ,

Oophaga pumilio – Aardbeikikker

Ondanks hun gewone naam (Aardbeikikker), is de kleur die de Oophaga pumilio kan hebben hoogst variabel en afhankelijk van de locatie met tot wel 30 verschillende kleurvarianten. Individuen kunnen rijp aardbei rood zijn, briljant blauw, diep groen of bruin. De ledematen zijn gemarmerd donker blauw en zwart. Het lichaam is slank, de snuit is afgerond en ze hebben grote ogen. De lange, slanke voorpoten eindigen in vingerpunten die zijn uitgerust met plakkerige schijfjes. Ze kunnen een lengte bereiken van zo’n 2,5 centimeter.

De wetenschappelijk naam Oophaga verwijst naar de manier waarop de kikkervisjes worden gevoerd. Zij krijgen van hun moeder namelijk onbevruchte eieren gevoerd. Dit heet Oöfagie oftewel embryonaal kannibalisme.

De Oophaga pumilio was voorheen ingedeeld in het geslacht Dendrobates. Na een nieuwe beschrijving heeft een deel van dat geslacht de nieuwe naam Oophaga gekregen.

Verspreiding / Leefomgeving

Nigaragua, Costa Rica, Panama. Ze leven voornamelijk op de bodem van tropisch regenwoud tussen het bladafval en rottende vegetatie.

Dieet in het Wild

De Oophaga pumilio jaagt voornamelijk overdag, dan met name op mieren en op de bodem levende mijten en luizen.

Roofdieren

Op de bodem levende slangen die ‘s nachts jagen zijn imuun voor het gif van de Oophaga pumilio. Zij eten vaak kikkervisjes waarvan de gifklieren niet volledig zijn ontwikkeld. De Oophaga pumilio wordt ook bedreigd door een agressieve schimmel – Chytrid schimmel – die over de hele wereld kikker populaties uitroeit.

Kweek

De man bewaakt de eieren en houdt ze nat totdat ze uitkomen. Dan draagt de vrouw de kikkervisjes naar een met water gevulde bromelia waar de jongen worden gevoerd met onbevruchte eieren.

Behoud

IUCN Red List: Least Concern (LC) De aantallen binnen de populatie Oophaga pumilio liggen momenteel nog hoog ondanks illegale vangst voor de dierenhandel en verlies aan leefomgeving.

Opmerkingen

De alkaloïden in de gifklieren van de gifkikker dienen als een chemische verdediging tegen roofdieren. Het meeste gif is afkomstig uit de mijten die ze eten. In gevangenschap met een niet natuurlijke voedingsbron verliest de Oophaga pumilio zijn giftigheid.

Video

Auteur

Ron DeCloux

Copyright foto’s

Ron DeCloux
Brian Gratwicke

Referenties

Animal Diversity Web
IUCN
Encyclopedia of Life
California Academy of Sciences Docent Rainforest Training Manual 2014
Ron’s flickr
Ron’s WordPress

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Oophaga pumilio – Aardbeikikker” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *