Otocinclus vestitus

De Otocinclus vestitus wordt nogal eens verward met de Otocinclus affinis. Het verschil is onder andere te zien aan de vlek op de staart.

Beschrijving

Herkomst

De Otocinclus vestitus komt voor in de omgeving van de Rio Ambyiacu, Rio Parana, Rio Pebas uit Peru, Brazillië en Colombia.

Waterwaarden

ph:6-7
gh:3-10
temp:22-26°c

Beschrijving

De Otocinclus vestitus heeft een gelige basiskleur met een zwarte streep die loopt van de top van de snuit naar de staartwortel. Op de staart is er een markante vlek die vaak de vorm van een driehoekje heeft. De buikstreek is gelig, terwijl de rug bruin gevlekt is. In de staartvin bevinden zich twee verticale zwarte strepen. Grootte: 3,5cm

Aquariuminrichting

De Otocinclus vestitus kunnen gerust al gehouden worden in een kleiner aquarium. Een zandbodem hebben ze graag net zoals een dicht beplante bak.

Gedrag

Evenals de andere soorten otocinclus hechten sommige exemplaren zich aan andere vissen om die te ontdoen van het lichaamsslijm.Het voeren van veel groenvoer kan dit gedrag naar het schijnt tegengaan. In de natuur leven Otocinclus vestitus in enorme scholen en om die reden worden zij het best groepsgewijs gehouden.

Eetgedrag

Deze veel voorkomende Otocinclussoort went snel aan de meeste watercondities en is ideaal voor een bealgd gezelschapsaquarium. Deze alg is niet voldoende en er moet dan ook worden bijgevoerd. Neem daarvoor groenvoer en in de week gezette voedselvlokken. Algen, planten,droogvoer en evertebraten worden ook gegeten.

Geslachtskenmerken

De vrouwtjes zijn bij de Otocinclus vestitus veel dikker dan de slanke mannetjes

Kweek

Waarschijnlijk zijn het seizoensbroeders, De eieren van de Otocinclus vestitus worden afgezet op bladeren of tegen de ruiten. Er is sprake van enige broedzorg. Eigenlijk lijkt de voortplanting heel erg op die van de Corydoras groep. De jongen komen na 3 dagen uit en moeten met het fijn stofvoer grootgebracht worden.

Opmerkingen

Men heeft de Otocinclus vestitus wel eens ten onrechte als Otocinclus affinis aangemerkt, maar dat is een meerval die, naast Corydoras nattereri, in de rivieren van zuidelijk Brazilië leeft.

Video

Bronnen: catfish.com, aquaencyclopedie.nl

Auteur

CB – Amazoona.be

Copyright foto’s

Jeffrey Klumper

Bronnen

Planetcatfish.com
aquaencyclopedie.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Otocinclus vestitus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *