Otopharynx lithobates – Zimbawe Rock

De Otopharynx lithobates – Zimbawe Rock heeft een mooie felblauwe kleur, er loopt een gele streep vanaf de bek tot aan het uiteinde van de staart.

Otopharynx lithobates – Zimbawe Rock

De man van de Otopharynx lithobates kan een lengte bereiken van zo’n 17 centimeter, de vrouw wordt zo’n 15 centimeter. Deze vis heeft een mooie felblauwe kleur, er loopt een felgele streep vanaf de bek tot aan het uiteinde van de staart. De vrouwtjes blijven grijsbruin en hebben soms ook een gele streep.

Otopharynx lithobates - Black Orange
Otopharynx lithobates – Black Orange

Er bestaat ook een kweekvariant van deze soort, de Otopharinx lithobates “Black Orange”. Deze variant is afkomstig uit Duitsland. Het lichaam heeft een zeer donkere kleur gekregen die mooi afsteekt tegen de oranje kam over zijn kop en rugvin.

Herkomst

Zimbawe Rock, Malawimeer.

Inrichting

Voor de Otopharynx lithobates is een aquarium nodig van minimaal 1.50 meter. De bak inrichten met harde planten zoals Vallisneria en Anubias, veel rotspartijen zodat er holen ontstaan, de bodem moet bestaan uit zand. Zorg ook voor veel vrije zwemruimte. Het is aan te raden regelmatig het water te verversen.

Water

Temperatuur: 24-27 graden.
PH: 8
GH: 12-16

Voeding

Als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals witte muggelarven, artemia, krill, garnalen en mosselen. Ook groenvoer zoals spirulina kan gegeven worden, ook cichlidensticks, granulaat en droogvoer.

Karakter

De Otopharynx lithobates is een redelijk vreedzame vis tegenover zijn medebewoners, alleen in een te klein aquarium kan hij agressief worden. Deze Afrikaanse cichlide kan als koppel gehouden worden, als het mannetje veel achter het vrouwtje aanjaagt kun je er meerdere vrouwtjes bijzetten. Ze kunnen samengehouden worden met andere Malawicichliden.

Kweek van de Otopharynx lithobates – Zimbawe Rock

De kweek  van de Otopharynx lithobates is vrij eenvoudig, er worden tot zo´n 60 eitjes in een hol afgezet en bevrucht, en daarna door het vrouwtje in de bek genomen. Het mannetje verdedigt het territorium. Na ongeveer 3 weken worden de jongen losgelaten, ze kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën, opfokvoer of fijngewreven droogvoer.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Coby
J. de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lithobates

Synoniemen

Otopharynx walteri

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Landen

Locaties

, , , , , , , ,

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

17

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Otopharynx lithobates – Zimbawe Rock” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *