Panaque schaeferi – L203

Panaque schaeferi – L203 wordt in het aquarium zo’n 60 centimeter lang. In het wild kunnen ze tot wel een meter lang worden!

Panaque schaeferi – L203

Panaque schaeferi is in 2010 officieel beschreven door Lujan, Hidalgo & Stwart. Voorafgaand aan de beschrijving was hij ook wel bekend onder de namen Titanic Pleco, Volkswagen Pleco en de nummers L203, LDA65 en L090c. De naam schaeferi is ter ere van Scott A. Schaefer.

Officieel vervallen de L-nummers nadat een soort een officiële naam heeft gekregen. Bij de groothandels en liefhebbers blijven de L-nummers echter nog vaak hangen. Meer over de L-nummers systematiek vindt je in ons artikel L-Nummers en LDA-nummers? De uitleg!

Herkomst

Het verspreidingsgebied van Panaque schaeferi bevindt zich in de bovenloop van de Amazone. Ze komen voor in Brazilië, Ecuador en Peru. Ze bewonen daar de Rio Ucayali, Rio Purus, Rio Pastaza en de Amazone.

Panaque schaeferi - L203
Panaque schaeferi – L203

Maximale Grootte

Ten minste 75cm. (in het wild veel groter: waarschijnlijk meer dan 100cm.)

Aquarium

Een ruim bemeten aquarium met gedimde verlichting, veel kienhout (zie voedsel), en veel decor (planten, stenen) om te schuilen is ideaal voor deze indrukwekkende, kleurrijke en potentieel kolossaal grote meerval. Een jong exemplaar kan tijdelijk in een kleiner aquarium gehouden worden. Zij het dan als enige bodembewoner minimaal 60x30cm. Met meerdere bodembewoners zou ik een aquarium aanhouden van minimaal 80x40cm. Een volgroeid dier heeft minimaal een aquarium van al snel 200×70 centimeter nodig. Wil je meerdere exemplaren houden dan ligt het minimum op 250×80 centimeter. Deze enorme soort kan behoorlijk territoriaal uit de hoek kan komen en andere bodembewoners behoorlijk verwonden.

Panaque schaeferi doet het het beste in zacht, licht zuur tot neutraal water, rijkelijk voorzien van zuurstof en met veel stroming. Een bijzonder krachtig filtratie-systeem is onontbeerlijk, aangezien deze vis door zijn formaat en dieet enorm veel afvalstoffen produceert.

Temperatuur: 22-30°C
pH: 5.5-7.5

Panaque schaeferi - L203 - bek
Panaque schaeferi – L203 – bek

Dieet

Net zoals bijvoorbeeld de meer bekende Clown Plecostomus (en alle andere leden uit de geslachten Panaque / Panaqolus en Cochliodon) heeft deze soort is heeft absoluut kienhout nodig in het aquarium: naast het afraspen van de organische laag die zich na verloop van tijd vormt, voedt deze soort zich ook met het hout zelf, mogelijk ter bevordering van de spijsvertering. Aangezien hout niet bijzonder voedzaam is, zal de Titanic Panaque grote hoeveelheden tot zich nemen, en ook bijzonder veel afvalstoffen produceren.

Daarnaast accepteert deze Panaque ook schoongewassen en onbespoten groenten (erwten, courgette, aubergine, sla, spinazie, paprika, wortel, aardappel, yam, etc.) en algen- en spirulinatabletten. Verder zal deze soort ook proteine-rijk vleesvoer als diepvries- en droogvoer, garnalen en zelfs stukjes vis niet links laten liggen, maar een waarschuwing is op zijn plaats: de spijsvertering van Panaque’s is niet in staat om grote hoeveelheden proteine-rijk vleesvoer te verwerken. Te veel van dit type voer kan leiden tot ernstige problemen met de spijsvertreing, en op termijn zelfs tot de dood!

Temperament

Een over het algemeen vredelievende vis, die in de meeste gevallen zonder problemen met vissen van allerlei formaat kan worden gehouden: is geschikt voor een gezelschapsbak, een aquarium met gevoelige vissen (Diskus, Maanvissen), alsook een roofvissenaquarium (Roggen, Cichliden, Arowana’s, etc.)

Overdag houdt Panaque schaeferi zich meestal verscholen, om tegen de avondschemer zijn schuilplaats te verlaten op zoek naar voedsel. Is als jonge vis erg schuw: naar mate de vis ouder wordt en zich meer thuis voelt in zijn bak, zal hij zich ook vaker overdag laten zien.

Deze soort kan enigszins agressief zijn tegen zijn eigen soort of soortgelijke vissen.
Vanwege het grote formaat en vaak ietwat intolerante gedrag tegenover soortgenoten is het tot op heden nog niet gelukt deze soort in gevangenschap te kweken. Dat houdt in dat alle in de handel verkrijgbare exemplaren van origine wildvang zijn.

Opmerkingen

De Titanic Panaque maakt deel uit van een groep van op elkaar gelijkende soorten, te vinden in een groot deel van tropisch Zuid Amerika. Regionale verschillen worden veroorzaakt door door variaties in habitat, dieet en chemische samenstelling van het water.

Het P. nigrolineatus complex bestaat uit de volgende leden:
• Panaque nigrolineatus (uit de Rio Portuguesa, Venezuela)
• L027 (uit de Rio Xingú, Rio Tapajós, Rio Jamanxim, Rio Tocantins, Rio Lageado, Brazilië)
• L090 of Papa Panaque (uit de Rio Ucayali, Rio Madre Dos Dios, Peru)
• L190 (uit de Rio Orinoco en de Llanos, Colombia, Venezuela)
• L191 of Dull-eyed Royal Pleco (uit de Rio Caguán, Colombia)
• L203 of Titanic Panaque (uit de Rio Ucayali, Peru)
• L330 of Watermelon Pleco (uit de Rio Guejar, Colombia)

Video

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Copyright foto’s

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Ecosysteem

, , , ,

Landen

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Panaque schaeferi – L203” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *