Paracyprichromis brieni

Paracyprichromis brieni, een rustige scholenvis uit het Tanganyika meer.

De Paracyprichromis brieni is een echte scholenvis en moet in groepen gehouden worden van minimaal 10 stuks.De mannen hebben wat meer kleur als de vrouwen, ookzijn de vinnen iets langer. Mannen kunnen een lengte bereiken van 10 centimeter en de vrouwen blijven ietskleiner.Deze soort laat andere soorten volledig met rust. Omdat dit een zeer rustige soort is die makkelijk wordt onderdrukt alleen samen houden met andere rustige soorten. De kleuren en het gedrag zullen dan veel mooieren zijn om te zien.

In het wild bezet de man een territorium tegen een verticale rots.Hier probeert hij de vrouwentot paren te verleiden. Hetparen gebeurd bij de rots met hun kop naar beneden waarbij het vrouwtje de eieren 1 voor1 loslaat, het mannetje geeft wat homvocht af en het vrouwtje neemt beiden vervolgens in haar bek. De nesten zijn niet groot, doorgaans 5 – 10 jongen met uitschieters naar maximaal 25 stuks. Na een week of 3 worden de jongen uitgespuugd.

Ze voeden zich in het Tanganyika meer met plankton en kleine schaaldiertjes in het open water. In het aquarium doen ze het heel goed op cyclops uiteraard wel af en toe afgewisseld met ander diepvries voer.

Het aquarium moet een grote hoeveelheid zwemruimte bieden met aan de randen wat rotsen zodat de vrouwen zich eventueel aan de aandacht van de mannen kunnen onttrekken. Het aquarium moet minimaal 1 meter breed zijn maar liever meer, dit zijn echte zwemmers.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Matthijs Meindertsma

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paracyprichromis brieni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.