Parambassis ranga

De Parambassis ranga is een vredelievende vis voelt zich het best in een school van minimaal 6/7 soortgenoten die onderling flink agressief uit de hoek komen.

Beschrijving

Synoniemen

Chanda lala, Pseudambassis lala, Ambassis lala, Chanda ranga, Pseudambassis ranga, Ambassis ranga, Ambassis alta, Ambassis barlovi, Ambassis notatus, Pseudambassis notatus

Nederlandse benaming

Indische/ Aziatische glasbaars

Herkomst

Zuid Azie (van Pakistan tot Maleisië)

Habitat

De Parambassis ranga komt voor in zoet en brakkig water, zowel stilstaand als licht stromend. Hierdoor is de vis extra gevoelig voor nitraat en nitriet wat kan worden gecompenseerd door regelmatig verversen van water. In het aquarium (minimaal 80 cm) zullen de vissen de middelste waterlaag opzoeken. Zwemruimte is daarbij nodig, maar genoeg beschutting door planten wordt ook erg gewaardeerd. Boven een donkere bodem voelen ze zich wat meer op hun gemak.

Uiterlijk

Lengte 8 centimeter. Typerend doorschijnend lichaam waardoor skelet en organen zichtbaar zijn. De mannetjes ontwikkelen een donkere rand op de rug- en aarsvinnen en hebben een duidelijk zichtbare puntvormige zwemblaas.

Gedrag

Deze vredelievende vis voelt zich het best in een school van minimaal 6/7 (liever nog meer dan 10) soortgenoten die onderling flink agressief uit de hoek komen. Hierdoor is het goed om de verhouding van 1 mannetje op 3 vrouwtjes aan te houden. Het liefst bevindt de Parambassis  ranga zich tussen niet te grote, vredelievende andere soorten. In een te kleine school of in de omgeving van andere grotere soorten zal de Parambassis ranga zich schuw gedragen.

Water

Temperatuur: 22-27 graden.
pH: 6,5-7,5
dGH: 7-19

Voeding

Voedsel bestaat voornamelijk uit ongewervelden zoals insecten(-larven), wormpjes en kreeftjes. Zowel levend als bevroren voer wordt genomen, gedroogd voer is niet gewild.

Kweek

In het wild is het voortplantingsseizoen tijdens de regentijd (vers water!). Eitjes worden gelegd (vrouw) en bevrucht (man) op fijnbladerige planten dicht onder het wateroppervlak. Betreffende broedzorg worden verschillende dingen waargenomen (van het verdedigen van het nest tot het volledig verlaten ervan).

De kweek is vrij eenvoudig te verwezenlijken. Een verhoging van temperatuur en een goede waterverversing zetten de dieren vaak aan om in de morgen eieren af te zetten (vooral als er zon in de bak schijnt in de ochtend). Na 24 uur komen de jongen uit en nog een dag later zwemmen ze vrij. De jongen zijn zeer moeilijk groot te brengen.

Opmerking

Regelmatig worden deze beesten helaas aangeboden met ingespoten kleurstof (zie foto) dit is zeer onnatuurlijk en helaas naast het feit dat het pijnlijk is voor de bis verzwakt het de vissen ook. Deze vissen zijn dan ook meer vatbaar voor ziekten dan niet ingespoten soortgenoten.

Video

Auteur

V.Vollemans – BiancaB

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Bronnen:
http://www.fishbase.org/summary/Parambassis-ranga.html
http://brakwater.aquagids.nl/Parambassis_ranga.html
http://de.wikipedia.org/wiki/Indischer_Glasbarsch
http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_glassy_fish

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter