Paraneetroplus synspilus

Paraneetroplus synspilus, een van de meest gehouden midden amerikaans cichlide, zeer fraaie kleuren. Hoewel de meesten hem kennen als Vieja synspilum.

Beschrijving

Paraneetroplus synspilus

De Paraneetroplus synspilus kan een lengte bereiken van zo’n 30 centimeter, afhankelijk van vindplaats tot 43 centimeter, vrouwtjes blijven iets kleiner dan de mannen. Deze vis heeft een groot verspreidingsgebied en er zijn verschillende kleurvarianten. De mannetjes kunnen soms een voorhoofdsbult ontwikkelen. Het zijn echte blikvangers in het aquarium.

Synoniem:

Vieja synspillum, Vieja synspila, Cichlasoma hicklingi, Cichlasoma synspilum, Cichlaurus hicklingi, Paraneetroplus synspilus.

Deze soort heeft al een lange weg afgelegd qua naamgeving. In de volgende wetenschappelijke beschrijving wordt voorgesteld om de Vieja synspila en Paratheraps melanurus samen te voegen tot één soort: Paratheraps melanurus: http://www.mapress.com/zootaxa/2011/f/z02833p014f.pdf. In een ander paper wordt dit weer ongedaan gemaakt. Er zal nog lang worden gediscussieerd voordat de soorten in deze familie op de juiste plek zijn beland.

Herkomst

San Pedro de Martir, Rio Usumacinta, Guatemala.

Inrichting

Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 2 meter lang, 50 cm. breed en 50 cm. hoog. De bak inrichten met diverse kiezelstenen, rolkeien en kienhout, zodat er voldoende schuilplaatsen ontstaan. Planten worden als voedsel gezien, de bodem moet bestaan uit zand. Het is aan te raden regelmatig water te verversen.

Water

Temperatuur: 24-28 graden.
PH: 7-7,5
GH: 8-12

Voeding

De Paratheraps melanurus heeft ballastrijk voedsel nodig, zowel levend- als diepvriesvoer kan gegeven worden, zoals mysis, krill, garnalen en mosselen, ook groenvoer zoals spirulina, komkommer en sla mag niet ontbreken.

Karakter

Het is een rustige vis, tijdens de broedperiode zullen ze een territorium vormen en verdedigen. Ze kunnen goed samengehouden worden met andere grote cichliden uit Midden-Amerika.

Kweek van de Paraneetroplus synspilus

Voor de kweek is veel geduld nodig, het beste kan men beginnen met een groepje van 6 jonge vissen waaruit zich een goed koppel vormt. De eitjes worden afgezet en bevrucht op een schoon gepoetste steen, na 3 dagen komen ze uit, en na een klein weekje zwemmen de jongen vrij rond. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer of artemia-naupliën, ze worden nog vrij lang verzorgd door de ouders.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

John de Lange
Linda de Jong

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paraneetroplus synspilus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *