Paraplesiops bleekeri – Oostelijke Blauwe Duivelsvis

De Paraplesiops bleekeri of Oostelijke Blauwe Duivelsvis ziet er echt fantastisch uit. In het aquarium zie je ze niet, in het wild worden ze beschermd.

Beschrijving

Paraplesiops bleekeri – Oostelijke Blauwe Duivelsvis

Paraplesiops bleekeri is in 1861 beschreven door Albert Günther. In het Engels worden ze ook wel Eastern Blue Devil fish genoemd ofwel Oostelijke Blauwe Duivelsvis. De naam bleekeri is een verwijzing naar de Nederlandse ichtyoloog Pieter Bleeker.

Ze maken onderdeel uit van de familie Plesiopidae in het Nederlands ook wel de Rondkoppen of Rifwachters genoemd. Deze familie kent 12 geslachten en zo’n 50 soorten. Het geslacht Parapelsiops kent slechts vijf soorten.

Synoniem: Plesiops bleekeri.

Beschrijving

Deze soort is eenvoudig te herkennen aan het kleurenpatroon. Ze hebben afwisselend donker blauwe en witte verticale strepen. Lichtblauw iriserende stippen op de kop en over de bovenkant van de rug. De rug- buik- en anaalvin zijn blauw waarbij de voorste rand is afgezet met een zelfde lichtblauw iriserende rand. De buikvin, staartvin en de staarwortel zijn geel. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 40 centimeter.

De mannen bezetten een grot of overhangend rif en proberen een vrouw hun territorium in te lokken. Het zijn voornamelijk nachtdieren. Ze zijn dan ook schuw en leven erg teruggetrokken.

Biotoop

Het leefgebied van de Oostelijke Blauwe Duivelsvis strekt zich uit langs de kustwateren van Oostelijk Australië. Ze komen voor tussen de Goud kust van Zuidelijk Queensland en Mantague Island. Daar leven ze tussen de riffen langs de kust en in riviermondingen in grotten en overhangende riffen. Ze komen voornamelijk voor op dieptes van 3 tot 30 meter.

Het Aquarium

Deze soort zul je in de aquarium handel niet snel tegenkomen. Voor het aquarium zijn ze niet erg geschikt omdat het schuwe nachtdieren zijn.

Het vangen in het wild is verboden. Doordat ze niet veel voorkomen zijn ze door de Australische autoriteiten aangemerkt als een beschermde diersoort. Zonder toestemming mag je ze niet vangen of in bezit hebben. Hier staan zware straffen op.

Kweek van de Paraplesiops bleekeri

De eieren worden in een grot of overhangend rif tegen het plafond gelegd. De man bewaaaiert en bewaakt de eieren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Richard Ling
John Turnbull – CC BY – NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Karakter

Sociaal Gedrag

Landen

Herkomst

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paraplesiops bleekeri – Oostelijke Blauwe Duivelsvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *