Paretroplus kieneri

Paretroplus kieneri is een zeldzame soort. Je kunt deze Madagaskar cichlide het beste houden in een speciaal aquarium. De kweek is erg moeilijk.

Beschrijving

Paretroplus kieneri

Paretroplus kieneri is in 1960 beschreven door Arnoult. De geslachtsnaam bestaat uit drie delen. Uit het oud Grieks komt Para, wat “aan de zijkant” betekent. In de etymologie wordt het wel vaker gebruikt om aan te geven dat geslachten verwant zijn. In dit geval dus meer in de zin van “Naast Etroplus”. Etroplus bestaat uit een samenvoeging van twee woorden: etron betekent buik en oplon betekent armen. Een verwijzing naar de stekels op de buikzijde, de lange anaalvin met stevige vinstralen.

De soort is vernoemd naar A. Kiener, een Ichtyoloog uit Frankrijk die in de jaren 50 en 60 van de 19e eeuw onderzoek deed naar de vissoorten op Madagaskar. Hij is ook degene die de type exemplaren heeft verzameld.

Het geslacht Paretroplus omvat zo’n 13 beschreven soorten. en mogelijk één onbeschreven soort. Deze komen allen voor in het Noord Westen van Madagaskar behalve Paretroplus polyactis die de oost kust bewoont.

Beschrijving

Met een totale lengte van tussen de 15 en 20 centimeter, heeft Paretroplus kieneri een gemiddelde grootte binnen het Paretroplus geslacht. De kleur is wat lastig te omschrijven. Zowel de mannen als vrouwen zijn oranje/grijs/bruin/olijf gevlekt. Een duidelijk geslachtsonderscheid is er niet. Pas als je ze eieren ziet afzetten is het verschilt te zien.

Volgens de beschrijvingen leven de juvenielen in groepen. Binnen de groep vormen ze een hiërarchie, dit gaat gepaard met wat schijngevechten totdat de rangorde is bepaald.

Naarmate ze volwassenheid bereiken, vormen de man en vrouw een koppel. Hierbij neemt de agressiviteit naar soortgenoten scherp toe. De onderdrukte exemplaren kun je het beste verhuizen naar een ander aquarium. De kans is groot dat ze het anders niet overleven. In een voldoende groot aquarium van een paar duizend liter kun je een groep houden. Een aquarium van 180 centimeter zal groot genoeg zijn voor één koppel.

Paretroplus kieneri laat vredelievende of scholende vissen doorgaans met rust. Andere sterke soorten worden niet getolereerd. Ze kunnen hun kleur veranderen als ze hun agressiviteit laten zien. De kleur kan dan oranje worden, met soms zelfs een bijna zwarte kop!

Biotoop

Paretroplus kieneri kan alleen worden gevonden in het noord westen van Madagaskar. Door ontbossing staat het leefgebied van deze soort flink onder druk. Helaas zijn hier ook vissoorten uitgezet die hier van nature niet voorkomen. De soort staat dan ook op de IUCN lijst als zijnde kwetsbaar.

Deze soort komt voor in zowel de rivieren als in de ondiepe uiterwaarden die deze regio kenmerken.

Dieet

Paretroplus kieneri is een echte carnivoor. Net als Geophagussen duiken ze af en toe met hun kop in het substraat op zoek naar wat eetbaars.

Je kunt ze voeren met garnalen, mosselen, regenwormen, levende slakken en ander levend of diepvries voer. Sommigen kunnen wennen aan vlokvoer of granulaat maar hou er rekening mee dat dit lang kan duren.

Paretroplus kieneri
Paretroplus kieneri

Het Aquarium

Het aquarium voor Paretroplus kieneri moet redelijk groot zijn. Voor een koppel heb je een aquarium nodig vanaf zo’n 150 centimeter. Omdat het geslacht van de vissen moeilijk te bepalen is, kun je het beste beginnen met een groepje juvenielen. Zodra een koppel is gevormd, verwijder je de overige vissen.

Het aquarium moet op de bodem (filter) zand bevatten. Zorg ervoor dat het afgerond zand is en niet scherp. De vissen happen in het substraat en spoelen dit door hun kieuwen op zoek naar wat eetbaars. Je kunt het aquarium inrichten met rotsen of planten. Zorg er wel voor dat de planten goed worden vastgezet tussen wat rotsen zodat ze niet losgewoeld kunnen worden.

Waterwaardes

Speciale aandacht is wel nodig voor de waterwaardes en kwaliteit. Paretroplus kieneri is niet goed bestand tegen grote schommelingen in de waterwaardes en water kwaliteit. Omdat het echte carnivoren zijn, vervuilt hun voer het water redelijk snel. Ververs daarom zeer regelmatig het water en hou dit redelijk constant. Zorg er ook voor dat de temperatuur van het verse water ongeveer gelijk is aan dat van het aquarium.

Kweek van Paretroplus kieneri

De kweek van Paretroplus kieneri is moeilijk. Je hebt de beste kans om ze succesvol tot kweken te krijgen bij een wat hogere temperatuur van zo’n 28 graden Celsius en een pH van 7.5.

Het koppel poetst een steen schoon. Hierop worden de eieren gelegd en door de man bevrucht. Tijdens deze periode zijn ze agressief naar alle andere vissen om hun eieren en jongen te beschermen.

Zodra de eieren zijn uitgekomen en de jonge visjes vrij kunnen zwemmen, kun je ze voeren met vers uitgekomen artemia.

Paretroplus kieneri - Juvenielen
Paretroplus kieneri – Juvenielen

Opmerkingen

Deze soort is een zeldzaamheid in de aquarium hobby. Ze zijn niet alleen in het wild bedreigd maar ook in de hobby is het een moeilijk te houden en kweken soort. Paretroplus kieneri is daarom ook een redelijk dure vis om aan te schaffen. Als je ze wil houden, raden we daarom aan om ze te houden in een speciaal aquarium of het bestand op Paretroplus kieneri af te stemmen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Klaus Steinhaus – Buntbarsch.ca
Ben Lee – Amiidae.com

Referenties

Fishbase.se
Fishipedia.fr
Cichlid-forum.com
Monsterfishkeepers.com
Aquaticnation.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Broedgedrag

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Paretroplus kieneri” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *