Pareutropius debauwi – Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval

De Pareutropius debauwi of Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval is een redelijk actieve scholenvis die een ruim aquarium met wat gedimd licht zeker waardeert. Ze moeten echt in een school gehouden worden!

Beschrijving

Pareutropius debauwi – Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval

Pareutropius debauwi is in 1900 officieel beschreven door George Albert Boulenger. In het Nederlands worden ze ook wel Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval genoemd.Ze behoren tot de familie van de Glasmeervallen (Schilbeidae). Deze familie omvat zo’n 14 geslachten en 66 soorten.

De geslachtsnaam Pareutropius is opgebouwd uit een drietal (oud) Griekse woorden: Par betekent naast of vlakbij, Eu betekent goed en Tropis betekent keel; een verwijzing naar het samengedrukte lichaam van deze soort. De geslachtsnaam debauwi is een verwijzing naar degene die deze soort heeft gevangen De Bauw.

Synoniemen: Eutropius debauwi, Ansorgia debauwi debauwi, Eutropiellus debauwi, Eutropeillus debauwi, Eutropiella debauwi, Ansorgia vittata, Ansorgia debauwi vittata, Ansorgiichthys vittatus, Eutropiellus debauwi vittata, Eutropiellus vittatus, Ansorgia vittatta bistriata, Eutropiellus kasai.

Beschrijving

De Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval kan een totale lengte bereiken van 15 centimeter. Ze zijn zilverkleurig en hebben over de flank een enkele zwarte streep. Boven de anaalvin op de buik loopt een tweede donkere streep. Hun neus heeft 4 baarddraden.
Dit is een echte scholenvis die je in een voldoende grote groep moet houden. Denk hierbij aan een groep van minimaal acht stuks maar liever nog (veel) meer. Als je ze houdt in een te kleine groep worden ze schuw en raken ze gestresst. Door de stress zullen ze ook minder lang leven. Bij een goede verzorging kunnen ze een leeftijd van zo’n 5 tot 8 jaar bereiken.

Het verschil tussen mannen en vrouw is moeilijk te zien. De volwassen vrouwen worden iets groter en dikker dan de mannen. In een groep met volwassen dieren is het makkelijker te zien dan bij een enkel exemplaar. Bij jonge dieren is het verschil niet waarneembaar.

Ze worden vaak verward met hun neef de Pareutropius buffei. Je kunt het verschil zien aan het strepen patroon. De buffei heeft een derde zwarte streep halverwege de flank en op de randen van de staartvin zie je zwarte stippen. De punten van de staartvin van de Pareutropius debauwi zijn puntig waar die van de Pareutropius buffei afgerond zijn. In de winkel wordt voornamelijk de Pareutropius buffei verkocht, vaak wel Pareutropius debauwi genoemd die veel zeldzamer is.

Biotoop

Het leefgebied van de Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval strekt zich uit over vier landen. Ze komen voor in Angola, Kongo, Democratische Republiek Kongo en Gabon. Ze bewonen het stroomgebied van de rivier de Kongo en vele andere rivieren in deze regio.

Dieet

In het aquarium is deze soort geen lastige eter. Het zijn omnivoren die alle soorten voer wel zullen nemen. Zorg daarom voor een goede mengeling van vlokken, granulaat en diepvries. Als je ze echt wil trakteren op wat lekkers dan kun je ze levende watervlooien of artemia geven. Zorg ervoor dat het dieet ook wat plantaardige kost bevat.

Het Aquarium

Doordat de Pareutropius debauwi een drukke scholenvis is die zich het prettigst voelt in een grote groep is een ruim aquarium aan te bevelen. Ik zou als minimale lengte een aquarium aanhouden van zo’n 120 maar liever nog 150 centimeter lengte. Als je deze soort solitair houdt wordt hij schuw en kwijnt hij weg. Een groep zou minimaal uit zes exemplaren moeten bestaan maar liever nog tien of veel meer.

Richt het aquarium in met voldoende open ruimte om te zwemmen en plant aan de randen planten waartussen ze kunnen schuilen. Ze houden niet van al te sterke verlichting. Drijfplanten om het licht wat te dimmen worden zeker gewaardeerd. Een donker substraat en bijvoorbeeld eikenextract om een wat donkerdere omgeving te creëren zorgt ervoor dat ze zich beter op hun gemak voelen zodat ze meer naar voren komen.

Het water mag redelijk wat stroming hebben. De temperatuur mag liggen tussen de 23 en 26 graden. Ze houden van wat zacht tot neutraal water bij een pH van zo’n 6.5 tot 7.5.

De medebewoners mogen een vergelijkbare grootte hebben maar niet teveel naar vinnen of baarddraden happen. Congozalmen zijn bijvoorbeeld een geschikte medebewoner.

Kweek Aquarium en Conditioneren

De Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval kweken in een gewoon aquarium zal niet meevallen. De ouders en medebewoners zullen de eieren en jongen al snel opeten. Voor het kweken kan het best een speciaal ingericht kweek aquarium zonder medebewoners worden gebruikt.

Richt een kweekaquarium in met fijnbladige planten zoals Javamos. Het zijn vrijleggers die hun eieren loslaten tussen de planten. Als je een soort rooster hebt waar de eieren doorheen kunnen vallen maar waar de ouders niet doorheen kunnen komen helpt dat zeker om de eieren te beschermen.

Een substraat of verlichting zijn verder niet nodig. Houdt de temperatuur rond de 27 graden en de pH tussen de 6.5 en 7.0.

Je kunt de ouders conditioneren in het gezelschapsaquarium door ze hoogwaardig voer te geven. Een betere optie is naar mijn idee het apart zetten van de twee dikste vrouwen. Hou ze een paar dagen gescheiden van de mannen zodat ze eieren kunnen opbouwen.

Het afzetten

Zodra de vrouwen lekker vol en rond zijn van de eieren kun je een man selecteren. Kies de mooiste die je in je school hebt en plaats deze bij de twee vrouwen.

De eieren worden doorgaans tegen de ochtend afgezet tussen de bladeren. De man bevrucht direct de eieren. Een worp kan tot zo’n 100 eieren bevatten. De kleur van de eieren is wittig. Omdat ze hun eigen eieren eten is het belangrijk om nu de ouders uit te vangen.

Opgroeien van de jongen

De eieren zullen na ongeveer 72 uur uitkomen. Ze teren nog een klein tijdje op hun eidooier. Als ze vrijzwemmen kun je de kleine jonkies voeren met pas uitgekomen artemia, microwormen en stofvoer.

Conclusie

De Pareutropius debauwi – Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval is een interessante scholenvis die wel wat druk kan zijn. Mits gehouden onder de juiste omstandigheden is het een redelijk sterke vissoort.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange – Met dank aan Maui’s Viskwekerij voor het gebruik van de vissen.

Bronnen

PlanetCatfish.com
Fishbase.org
Scotcat.com
Theaquariumwiki.com
Aquaportail.com
Aquavisie

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pareutropius debauwi – Afrikaanse Gestreepte Glasmeerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *