Pelvicachromis taeniatus – Smaragd Pracht Cichlide

De Pelvicachromis taeniatus of in het Nederlands de Smaragd Pracht Cichlide is een leuke kleine cichlide die veel lijkt op zijn neef de Kersenbuik cichlide.

Beschrijving

De Pelvicachromis taeniatus of zoals hij in het Nederlands soms ook wordt genoemd de Smaragd Pracht Cichlide, kan een lengte bereiken van zo’n 8,5 centimeter. De vrouwtje blijven iets kleiner. Deze prachtige dwergcichlide heeft hele mooie kleuren en is familie van de Pelvicachromis pulcher ofwel de kersenbuikcichlide. Doorgaans zijn de vrouwen iets mooier en feller gekleurd dan de mannen.

Net als zijn neef de Pelvicachromis pulcher heeft de Pelvicachromis taeniatus al heel wat namen gezien. Niet meer geldige synoniemen zijn onder andere: Pelmatochromis taeniatus, Pelmatochromis kribensis, Pelviacachromis kribensis, Pelmatochromis calliptera, Pelmatochromis klugei, Pelmatochromis kribensis klugei, Pelmatochromis pulcher klugei, Pelmatochromis taeniatus klugei.

Herkomst

Kameroen, Oost-Nigeria.

Inrichting

Voor de Pelvicachromis taeniatus heb je een aquarium nodig van minimaal 1 meter. Het aquarium donker inrichten met dichte beplanting en maak voldoende schuilplaatsen met stenen of halve kokosnoten. Voor de bodem kun je het beste zand gebruiken, hiermee spoelen ze hun kieuwen. Ze houden van gedempte verlichting en zwakke tot matige stroming.

Water

Temperatuur: 25-28 graden.
PH: 6-7
GH: 8-17

Voeding

Het zijn alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals witte en zwarte muggelarven, watervlooien, cyclops, artemia (voor de kleur), cichlidenmix, als aanvulling droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

Je kunt deze dwergcichlide het beste als koppel houden, met meerdere zullen er problemen ontstaan. Het zijn vreedzame vissen en kunnen met andere vissoorten worden samengehouden, behalve bodemvissen, die kunnen weleens het slachtoffer worden wanneer ze in de paartijd hun territorium fel verdedigen. Ze zwemmen in alle waterlagen.

Kweek

Het kweken van de Pelvicachromis taeniatus is vrij eenvoudig als je een goed bij elkaar passend koppel hebt. Het beste kun je ze overbrengen naar een aparte kweekbak. Tijdens het baltsen zijn hun kleuren nog mooier. Het zijn holenbroeders en zetten zo´n 100 tot 200 eitjes af die na 2 à 3 dagen uitkomen. Het vrouwtje verdedigt het nest. De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën en cyclops.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Daragh Owens

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pelvicachromis taeniatus – Smaragd Pracht Cichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!